Le Cap (Afrique du Sud): The Mother City

Juf Danielle – Directrice Mooibos – St- Pieters Woluwe

Juf Danielle zei: « Voordat ik in St Lucia aan de slag ga met African Impact heb ik eerst een korte stop gemaakt in Kaapstad, the Mother City. Op drie dagen tijd heb ik zowel cultuur gesnoven, als veel natuur gezien.

De rijke, maar ook schrijnende geschiedenis van Zuid-Afrika, een land dat pas sinds 1910 officieel bestaat, begint immers hier…en ging over de jaren gepaard met slavernij, apartheid, vechten voor vrijheid en nog steeds een enorme kloof tussen de « Afrikaanse » Zui-Afrikanen en de « Europese » Zuid-Afrikanen. Een standswandeling met gids nam ons mee naar de belangrijkste plekjes van de Apartheidperiode, het District 6 Museum gaf een kijkje in de verwoestende gevolgen van de Apartheidwetten en de stad op zich alleen is al een spiegel van de mengeling van culturen, sociale lagen en armoede vs. rijkdom.

Het prachtige V&A Waterfront waar je de boot kan nemen naar Robben Island, de gevangenis waar Nelson Mandela een groot deel van zijn leven achter de tralies verbracht is tevens een bruisende boulevard met restaurantjes, bars en winkeltjes. In de verte torent Table Mountain boven de stad uit. Een pittige klim stijl omhoog in de brandende zon moet je op de koop toe nemen als je van het ademnbenemende uitzicht over Kaapstad wil genieten. En voor een tour naar de Cape Peninsula om Cape Point en Kaap de Goede Hoop te beleven boek je simpelweg de Baz Bus voor een kleine prijs, gezellige gids inbegrepen.

Van Loop Street, een grote hoofdstraat waar ook de herberg ligt waar ik verblijf, één van de besten in Kaapstad, loop je zo naar Longmarket Street waar voor het kerkje een 50-tal vluchtelingen een tentenkamp hebben opgezet. Een paar wijken verderop ligt Cape Town University, een prachtige campus met studenten uit Zuid-Afrika zelf, maar ook andere Afrikaanse landen en de rest van de wereld. Nog een paar kilometer verderop vind je de Townships, de sloppenwijken. Het contrast is groot.

En toch…deze stad is Europeser dan ik had gedacht…multicultureel, enorm goed georganiseerd, relatief veilig en zo proper! Op de grote straten staan overal stadswachten voor de veiligheid en continu zijn er straatvegers vuil aan het rapen. Kaapstad is een must als je Zuid-Afrika rustig wilt leren kennen, maar is maar een klein deel van wat Zuid-Afrika is…en zeker niet het échte Zuid-Afrika…in mijn ogen wacht dat in St Lucia op me! »

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.