Geen helden zonder maskers

Perscommuniqué War Heritage Institute

De pandemie die we meemaken is uitzonderlijk. De quarantainemaatregelen om de verspreiding van COVID-19 te beperken, hebben geleid tot de sluiting van onze sites. Onze deuren waren dan wel gesloten, onze geesten bleven open en onze zin om kennis door te geven bleef intact!

Volgens de meest recente statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft isolement ernstige gevolgen voor de mentale gezondheid. Recente onderzoeken bevestigen dat het bezoeken van musea, kunst en cultuur ons kunnen helpen te ontspannen en te ontstressen, waardoor we worden afgeleid van de informatiestroom over de ziekte.

Om u te vergezellen tijdens de periode waarin we de maatregelen voorzichtig lossen en om de culturele link tussen ons te behouden, opent het Legermuseum zijn deuren op een ludieke manier. We stellen onze ruimtes ter beschikking voor de nieuwsgierige bezoekers.

Les geven is een voltijdse job, maar bijleren houdt niet op aan de schoolpoort. We kunnen nog allemaal bijleren. Verder bouwend op het dragen van maskers om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen, nodigt onze educatieve dienst het publiek uit om doorheen de eeuwen stil te staan bij andere maskers, andere tijden en andere functies.
De interactieve reis gebeurt niet alleen door de tijd, maar ook in de ruimte.

De bezoekers krijgen de gelegenheid om door de Wapengalerij, de zaal 14-18 en de luchtvaarthal te dwalen om vervolgens de twee verdiepingen van de Bordiau Hall te bezoeken.

We stellen drie formules voor:

  • Een « geocaching » parcours met een selectie maskers uit de gehele collectie. Het doel is om de diversiteit te laten zien, zowel wat betreft de functie van deze maskers als wat betreft hun vorm en periode;
  • Een parcours « maskers » doorheen de collecties. Dit zijn een dertigtal collectors items die te herkennen zijn aan “vinyl stickers” die voor de vitrines geplaatst worden. Bezoekers kunnen meer informatie over de maskers terugvinden door een QR-code te scannen die op de desbetreffende vitrines zijn aangebracht;
  • Een completere «maskers-route » door de collecties : bezoekers die nog meer informatie willen over de maskers uit onze collecties, kunnen een document downloaden op onze twee websites (www.warheritage.be of www.klm-mra.be)

Onze campagne « Geen helden zonder masker » begint op 1 juli, de eerste woensdag van de maand. Het Legermuseum is elke eerste woensdagnamiddag van de maand gratis te bezoeken vanaf 13u.

Onze solidariteit is ons kostbaarste bezit. Heb je met de komst van het mooie weer even tijd ? Wij hebben ruimte ! Kom ons bezoeken en laten we samenkomen !