silhouette of people beside usa flag

Trump-geïnspireerde menigte in het Amerikaanse Capitool volgt een bekend pad van verkiezingsgeweld.

Rafiek Madani voor ENAB

Trump, Président, Oncle Sam, États Unis
Foto Pixabay – Trump

De belegering van het Amerikaanse Capitool door de aanhangers van Donald Trump volgt herkenbare paden en patronen van verkiezingsgeweld over de hele wereld.

Verkiezingsgeweld is zelden spontaan. Het wordt opzettelijk georganiseerd om het proces en de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden. Het is geen staatsgreep, maar het is een naaste neef. Een staatsgreep gaat over een machtswisseling, vaak met militaire steun.

Het geweld bij de verkiezingen begint in drie duidelijke fasen, die zich allemaal hebben ontvouwd tijdens de recente gebeurtenissen in Washington.

Ten eerste overtuigen de daders hun aanhangers ervan dat hun politieke grieven niet via de institutionele kanalen van de democratie kunnen worden opgelost. Dit verklaart waarom Trump er voortdurend op heeft aangedrongen dat de presidentsverkiezingen een oplichterij waren. Individuele personen kunnen spontaan uitrukken, maar het legitimeren van gewelddadige handelingen is een strategie die meestal in de loop van de tijd wordt voorbereid, totdat het in een razernij wordt geklopt.

Een opspoorbare timing

De tweede fase vindt plaats wanneer gewelddadige stromingen tijdens de verwachte politieke gebeurtenissen voorbij het breekpunt worden geduwd, waardoor het verkiezingsgeweld een duidelijk herkenbare timing krijgt.

De aanval op het Capitool was een schoolvoorbeeld van een dergelijke timing. Het gebeurde toen het Congres de stemmen van de kiescolleges certificeerde – een normaal gesproken saai en grotendeels ceremonieel karwei. Ook de chaos volgde onmiddellijk op de verkiezingen in Georgië, die de Republikeinen de controle over de Senaat kostten.

Flitspunten in verkiezingsprocessen worden de triggers voor verkiezingsgeweld.

Het geweld in Washington heeft een pagina van Kenia in 2017, toen oppositieleider Railia Odinga beweerde dat er met de verkiezingsresultaten was geknoeid. Odinga weigerde het verlies te accepteren. Er braken dodelijke rellen uit rond de timing van het tellen van de stemmen en de beëdiging van president Uhuru Kenyatta.

De staatsgreep van 2014 in Thailand volgde op een reeks protesten die het tellen van de stemmen en de ontbinding van het parlement weerspiegelden.

Symbolische doelstellingen

De derde fase van het verkiezingsgeweld is een symbolisch streefdoel. De meeste vreedzame protesten gaan de straat op tegen een beleid, een gebeurtenis of een individu. Creatieve spandoeken, krachtige sprekers en verstoring van het verkeer maken vaak deel uit van het pakket. De onruststokers, niet de demonstranten, vallen de symbolische landschappen van de macht aan.

Hoewel er elk jaar talloze protesten worden gehouden in de Amerikaanse hoofdstad, waren de gebeurtenissen van 6 januari anders. Het was geen protest. Het was een afwijzing van de instelling van het Congres zelf.

Atout De Donald, Homme Politique
Foto Pixabay – Trump egocentrisch

Dit is een verontrustende breuk in de Amerikaanse politiek. De laatste poging tot bezetting van het Capitool was in de zomer van 1932, toen president Herbert Hoover weigerde om pensioenen uit te keren aan de veteranen van de Eerste Wereldoorlog. Twee veteranen verloren het leven toen Hoover de demonstranten liet opruimen.

De veteranen probeerden de regering te betalen, maar ze probeerden de regering niet te vernietigen. De aanhangers van Trump waren de eerste gewapende, binnenlandse antidemocratische krachten die het gebouw ooit bezetten.

Wat nu?

Wat nog verontrustender is aan het script voor verkiezingsgeweld, is wat er kan gebeuren als Trump-aanhangers hun woede verschuiven van gebouwen naar mensen. Als we kijken naar de geschiedenis van het wereldwijde verkiezingsgeweld, kan deze dreiging tot ver na de verkiezingsdag blijven bestaan.

Verkiezingsgeweld is de meest extreme uiting van onvrede binnen de grenzen van democratische processen.

Wanneer het doelwit van de aanval zich van de objecten van de partijpolitiek naar het symbool van de democratie zelf keert, is het een poging om een burgeroorlog te ontketenen. De menigte op het Capitool zwaaide met Trumpvlaggen – een aanval namens de uitvoerende tak van de regering tegen de wetgevende tak.

Justitie en de rechtsstaat

Règle, Crochet, Cochez Cette Case
Foto Pixabay

Hoe wordt het verkiezingsgeweld opgelost? Het beste scenario is via de mensenrechten en de rechtsstaat.

Daders moeten voor het gerecht worden gebracht en voor hun misdaden worden berecht (vooral de opdrachtgevers). Als dat niet lukt, kunnen de onderdrukking door de politie en de verspreiding van gewelddadige bendes een einde maken aan de onmiddellijke vernietiging. (Er wordt momenteel onderzocht waarom de gewelddadige pro-Trump-aanhangers door de politie gunstiger werden behandeld dan de vreedzame Black Lives Matter demonstranten die vorig jaar in Washington bijeenkwamen).

Het vinden van een oplossing zal betekenen dat we moeten omgaan met het giftige hypermasculiene ego van Trump. Net als Trump, buigen verkiezingsverliezers wereldwijd vaak publiekelijk hun spieren en strelen hun gekneusde ego’s door chaos en geweld in de straten te voeden.

Hoe zijn andere aanstichters van verkiezingsgeweld gedemobiliseerd?

Vaak worden egocentrische heersers zoals Trump het hof gemaakt door een beroep te doen op hun ego. De FIFA, het wereldvoetbalorgaan, werd in 2015 door de Zwitserse autoriteiten gevraagd om de Burundese president Pierre Nkurunziza (een voetballiefhebber) een positie aan te bieden om de politieke crisis in Burundi te helpen verlichten.

Soms worden glamoureuze parachutes aangeboden, zoals toen Yahya Jammeh, de president van Gambia, na een verkiezingscrisis in 2016 in ballingschap ging in Equatoriaal-Guinea.

Achterdeur,  » big man  » diplomatie is een bloedeloze manier om zich te ontdoen van fragiele egoïstische mannen zoals Trump. Maar het kost een verschrikkelijke prijs.

Onderliggende oorzaken van geweld kunnen blijven bestaan

Nous Capitole, Washington Dc
Foto Pixabay – Capitole US

Het verlenen van legitimiteit of verbanning aan gevaarlijke narcisten maakt het mogelijk dat de onderliggende oorzaak van het geweld blijft bestaan. Het is de manier waarop het geweld zich herhaalt en in de loop van de tijd versterkt. De democratie wordt op de lange termijn verzwakt. Het is niet de juiste oplossing, noch de moreel wenselijke.

De aanval op het Amerikaanse Capitool volgt historische patronen van verkiezingsgeweld die in hun spoor moeten worden gestopt. Elke oplossing die het grenzeloze ego van Trump beschermt en de legitimiteit van zijn acties behoudt, is verwerpelijk. Trump’s nazorg voor een « vlotte » overgang mag hem niet ontslaan van zijn opruiende acties.

In het geval dat de Verenigde Staten, zoals zij beweren, de wereldwijde basis van de democratie vormen, moet Trump de rechtsstaat binnen die democratie onder ogen zien en worden vervolgd voor opruiing.