remaining walls of ruined abandoned building

VS kan worden opgezadeld met een sudderend, chronisch binnenlands terreurprobleem, waarschuwen veiligheidsexperts.

Rafiek Madani voor ENAB

Beelden YouTube White House Bidens Inauguration

Nadat president Joe Biden op 20 januari 2021 zonder gewelddadige incidenten was aangetreden, haalden velen in de Verenigde Staten en wereldwijd opgelucht adem.

De adempauze kan van korte duur zijn. De ingrediënten die een woedende pro-Trump menigte ertoe brachten in te breken in het Capitool en pijpbommen te plaatsen in andere federale gebouwen op 6 januari, blijven bestaan.

Verschillende veiligheidsdeskundigen in de VS zeggen dat ze nu vinden dat binnenlands extremisme een grotere bedreiging voor het land is dan internationale terreur. Volgens mijn onderzoek naar politiek geweld beschikt de VS over alle elementen die samen een terroristisch conflict van lage intensiteit kunnen opleveren: extreme polarisatie en gewapende facties die bereid zijn de wet te overtreden, in een welvarende democratie met een sterke regering.

Terreur kan ook bloeien in ontwikkelde democratieën

Main, Silhouette, Forme, Horreur
Foto Pixabay

Chronische binnenlandse terreur is niet hetzelfde als burgeroorlog.

In het moderne tijdperk vinden burgeroorlogen gewoonlijk plaats in arme landen waar de regering te zwak en instabiel is om de controle te behouden over een uitgestrekt, vaak bergachtig gebied. Rebellen nemen delen van het land over en proberen de autoriteiten in die gebieden te vervangen. Dit gebeurt in Afghanistan, India en Nigeria, om maar een paar plaatsen te noemen.

In de Verenigde Staten, een van de machtigste naties ter wereld, hebben gewapende facties het moeilijk om permanent land in te nemen. Verschillende dramatische impasses tussen rand-extremisten en Amerikaanse autoriteiten – waaronder de belegering in Waco in 1993 en de 41 dagen durende bezetting van een wildreservaat in Oregon door de familie Bundy in 2016 – liepen slecht af voor de extremisten.

Een enorme machtsasymmetrie tussen de staat en gewapende groeperingen verhindert militanten om openlijk te strijden om het gezag van de staat over te nemen, zoals rebellengroepen als de Taliban en de Amerikaanse Confederaten deden. Het dwingt gewapende groepen om ondergronds te opereren, ondergedoken onder de algemene bevolking. Omdat democratische staten, althans op papier, de mensenrechten niet openlijk kunnen schenden door militanten systematisch te vervolgen of gevangenen te martelen, kunnen ondergrondse gewapende rebellen gedijen in democratieën.

Maar in het geheim opereren legt zware logistieke beperkingen op, zo blijkt uit mijn bevindingen.

Che Guevara, Cubain, Révolution
Foto Pixabay: Che Guevara

Het beperkt het aantal operaties dat ze kunnen uitvoeren, wat betekent dat hun rangen dunner zijn dan bij volwaardige opstanden en dat er minder doden vallen dan bij burgeroorlogen. En hoewel alle rebellen dromen van guerrilla-avonturen in de stijl van Che Guevara – het heldhaftig bevrijden van « het volk » van de tirannie – ontkomen militanten die ondergronds werken er in de praktijk niet aan hun toevlucht te nemen tot typische terroristische tactieken zoals bommen, schietpartijen, bankovervallen en ontvoeringen.

Neem bijvoorbeeld de Rode Brigades in Italië. In de jaren zeventig streefde deze extreem-linkse organisatie naar omverwerping van het kapitalistische systeem, maar de Italiaanse staat was te sterk. Dus nam de groep zijn toevlucht tot terrorisme. Twee decennia lang voerden de Rode Brigades een campagne van lage intensiteit waarbij misschien 500 mensen omkwamen, voornamelijk door bomaanslagen en moorden. Ze gebruikten geweld als een strategie om het bewustzijn over het communisme te verhogen en een opstand uit te lokken.

Valerio Fioravanti.jpg
Foto Wikipedia Valerio Fioravanti

Als reactie op dit communistische geweld reageerden extreem-rechtse groeperingen zoals Nuclei Armati Rivoluzionari met willekeurig gerichte aanslagen, waaronder een onaangekondigde bomaanslag op een trein in Bologna in 1980, waarbij 85 burgers om het leven kwamen. Zij streefden naar een niveau van ontwrichting dat zo hoog was dat een militaire interventie tegen de « vijanden van de staat » – een fascistische staatsgreep – gerechtvaardigd zou zijn.

Beide partijen verloren. Er was geen opstand, geen interventie. De Italiaanse democratie zegevierde.

Eenzame wolf terreur

Chien, Loup, Yelp, Lune, Arbre, Nuit, Ciel Étoilé
Image Pixabay

Ook de VS hebben ervaring met gecoördineerde binnenlandse terreur.

In het begin van de 20e eeuw voerde de Ku Klux Klan wrede campagnes tegen zwarte Amerikanen in het zuiden. Toen het tij van de burgerrechtenbeweging eind jaren zestig ebde, kwamen radicale marxisten als de Weather Underground en het Zwarte Bevrijdingsleger op, die geweld gebruikten om zich te verzetten tegen de Amerikaanse militaire interventie in Vietnam en op te komen voor rassengelijkheid.

Tussen 1969 en 1981 pleegden deze twee groepen – de ene overwegend blank, de andere zwart – zo’n 200 aanslagen, van bankovervallen tot gevangenisuitbraken. Vijftien mensen werden gedood, de meesten waren veiligheidsagenten.

De FBI ging over tot hardhandige repressie, vooral tegen zwarte militanten. En Amerikanen hadden weinig belangstelling voor extreem-linkse doelen zoals het helpen van de onderdrukte volkeren in de wereld. Beide groepen doofden uit zonder veel ophef.

De geschiedenis van de VS heeft ook een aantal marginale, eenzame terroristen gekend, van de Unabomber ter linkerzijde tot de bommenlegger voor de Olympische Spelen in Atlanta, Eric Rudolph, ter rechterzijde. Deze trend is recentelijk versneld, met elk jaar een nieuw dodelijk bloedbad. Individuele blanke supremacisten in het bijzonder hebben immigranten en gekleurde mensen aangevallen, in Charleston, South Carolina, El Paso, Texas en daarbuiten.

YouTube : Anti Defamation League – Haatmisdrijven (English)

Volgens de Anti-Defamation League, die haatmisdrijven bijhoudt, was 2019 een van de dodelijkste jaren voor « binnenlandse extremist-gerelateerde moorden » sinds 1970, met 42 slachtoffers in 17 afzonderlijke incidenten.

Trump’s milities

Soldats, Militaire, Armée De Terre
Foto Pixabay: Militia

Aanvallen met lone wolf-daders hebben het voordeel dat de juridische controle op het extremistische milieu beperkt blijft. Maar met coördinatie kunnen gewapende campagnes op grotere schaal veel meer schade aanrichten.

Om het stadium van de eenzame wolf te overwinnen, moeten ongelijksoortige militante groepen zich organiseren rond een gemeenschappelijk thema dat samenhang geeft aan hun geweld. De verkiezingsnederlaag van Trump heeft zijn gewapende aanhangers een grote troef in handen gegeven: de mythe van een gestolen verkiezing.

Het presidentschap van Trump heeft een groep gewapende groepen met een extreem-rechtse agenda aangemoedigd. Het feit dat hun leider geen macht meer heeft, zal dit gevoel van frustratie alleen maar doen toenemen. Dat zal ook leiden tot nieuwe repressie van extreem-rechts, in de vorm van arrestaties, bewaking en beknotting van de sociale media.

Nu de Democraten Washington controleren en de verkiezingen als vervalst worden beschouwd, zullen extreem-rechtse groeperingen in Amerika wellicht geloven dat verder geweld de enige manier is om iets te doen tegen wat zij zien als federale overreach.

Als ze terrorisme nastreven, zijn hun kansen op succes volgens de geschiedenis te verwaarlozen. Maar dat zal hen er niet van weerhouden het te proberen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.