woman in white t shirt holding brown wooden board

Australië vecht tegen Facebook, is het laatste land dat vecht tegen buitenlandse invloed op de journalistiek.

Rafiek Madani voor ENAB

Schmetterlingseffekt, Pensez, Cerveau
Image Pixabay

Facebook heeft Australiërs verboden nieuws te vinden of te delen op zijn platform, in reactie op een voorstel van de Australische regering om sociale medianetwerken te verplichten journalistieke organisaties te betalen voor hun inhoud. De maatregel heeft het online lezerspubliek van Australische nieuwssites al verminderd.

Net als toen Facebook in januari het account van Donald Trump schorste, roept de strijd met Australië opnieuw discussie op over de enorme controle die sociale medianetwerken hebben over de toegang van mensen tot informatie. De premier van Australië, Scott Morrison, zegt dat zijn land « zich niet zal laten intimideren » door een Amerikaans techbedrijf.

Mijn onderzoek naar de geschiedenis van de internationale mediapolitiek heeft aangetoond dat een handvol rijke landen lange tijd ongepaste invloed heeft uitgeoefend op de manier waarop de rest van de wereld zijn nieuws krijgt.

Number of daily active Facebook users worldwide as of 4th quarter 2020(in millions)

Facebook heeft 2,8 miljard gebruikers, en de meesten van hen wonen buiten de Verenigde Staten, aldus het bedrijf. India, Indonesië, Brazilië, Mexico en de Filippijnen herbergen de meeste Facebook-gebruikers buiten de VS.

Het aandeel van Facebook in de wereldwijde sociale mediamarkt is duizelingwekkend, maar het bedrijf staat niet alleen. Acht van de elf populairste socialemediabedrijven ter wereld zijn gevestigd in de VS. Daartoe behoren YouTube en Tumblr, maar ook Instagram, dat eigendom is van Facebook.

https://www.statista.com/topics/751/facebook/ 

De geografische concentratie van informatietechnologie plaatst deze miljarden niet-Amerikaanse gebruikers van sociale media en hun overheidsfunctionarissen in een ondergeschikte positie.

De zakelijke beslissingen van Big Tech kunnen effectief de vrije meningsuiting over de hele wereld dicteren.

Monopolie van het internationale nieuws

Main, Fantoche, Bonhomme De Neige
Foto Pixabay

Afhankelijkheid van buitenlandse media is al lang een probleem in het Zuiden van de wereld – de zogenaamde ontwikkelingslanden met een gedeelde geschiedenis van koloniale overheersing.

Het begon, in veel opzichten, 150 jaar geleden met de ontwikkeling van telegraafdiensten – de nieuwsgroothandels die correspondenten over de hele wereld uitzenden om hun abonnees via telegrammen van verhalen te voorzien. Elke dienst bracht verslag uit over het nieuws in de kolonies of invloedssferen van het eigen land, zodat het Britse Reuters bijvoorbeeld verhalen versloeg vanuit Bombay en Kaapstad, en het Franse Havas vanuit Algiers.

De Associated Press, gevestigd in de VS, werd een belangrijke speler in de wereldwijde nieuwswereld aan het begin van de 20e eeuw.

Deze bedrijven hebben de wereldmarkt voor nieuwsproduktie in handen en produceren het grootste deel van de inhoud die de mensen wereldwijd in de internationale katern van een krant lezen. Dit betekende bijvoorbeeld dat een Boliviaan die over de gebeurtenissen in buurland Peru las, het nieuws doorgaans van een Amerikaanse of Franse correspondent kreeg.

De nieuwsmonopolies van de voormalige koloniale mogendheden duurden voort tot in de 20e eeuw. Sommige Latijns-Amerikaanse landen, zoals Argentinië en Mexico, ontwikkelden hun eigen sterke kranten die verslag deden van lokale en nationale gebeurtenissen, maar zij konden het zich niet veroorloven veel correspondenten naar het buitenland te sturen.

In de jaren zeventig zorgden Noord-Atlantische telegraafdiensten volgens mijn onderzoek nog steeds voor 75% van het internationale nieuws dat in Latijns-Amerika werd gedrukt en uitgezonden.

Problemen van de Koude Oorlog

Los daarvan waren veel wereldleiders buiten de VS en Europa ook bezorgd dat die buitenlandse mogendheden zich zouden mengen in de binnenlandse aangelegenheden van hun landen door heimelijk gebruik te maken van de media van hun land.

Dat gebeurde tijdens de Koude Oorlog. In de aanloop naar een door de CIA gesteunde staatsgreep in Guatemala in 1954, gebruikte de CIA in het geheim de Guatemalteekse radiogolven en plaatste lokale nieuwsberichten om het Guatemalteekse leger en publiek ervan te overtuigen dat de omverwerping van hun democratisch gekozen president onvermijdelijk was.

Na Guatemala, aan het eind van de jaren vijftig en het begin van de jaren zestig, begonnen veel leiders in de « derde wereld » – landen die noch aan de kant van de VS, noch aan die van de Sovjet-Unie stonden – hun eigen nieuws- en radiodiensten op te zetten.

Google.be / search: Prensa Latina

De Cubaanse leider Fidel Castro richtte een door de staat gerunde internationale nieuwsdienst op, Prensa Latina, om Latijns-Amerikanen in staat te stellen « de waarheid te kennen en niet het slachtoffer te worden van leugens ». Hij richtte ook Radio Havana Cuba op, dat revolutionaire programma’s uitzond in heel Amerika, ook in het zuiden van de V.S. Dit waren overheidsinstellingen, geen onafhankelijke nieuwsorganisaties.

Chaos, Mess, Résumé, Moderne, Modèle
Foto Pixabay

De leiders van het Zuiden wilden ook het internationale beeld van hun landen vormgeven. Noord-Atlantische nieuwsdiensten schilderden de derde wereld vaak af als achtergebleven en chaotisch, en rechtvaardigden daarmee de behoefte aan interventie van buitenaf.

Deze tendens was zo wijdverbreid dat zij de bijnaam « staatsgrepen en aardbevingen »-journalistiek kreeg.

De controle overnemen

Marque, Marqueur, Main, Écrire
Foto Pixabay

De leiders van het Zuiden hadden ook geen volledige toegang tot communicatietechnologie, met name satellieten, die werden gecontroleerd door de door de VS en de Sovjet-Unie gedomineerde organisaties.

In de jaren zeventig stapten de leiders van het Zuiden met hun bezorgdheid over de ongelijkheid op informatiegebied naar de UNESCO, waar zij lobbyden voor bindende VN-regels die rechtstreekse buitenlandse satellietuitzendingen zouden verbieden. Het was een quichotisch streven om de dominante mogendheden ervan te overtuigen hun controle over de communicatietechnologie op te geven, en ze kwamen niet ver.

Maar deze decennia oude voorstellen erkenden de onevenwichtigheden in de wereldwijde informatievoorziening die vandaag de dag nog steeds bestaan.

In de afgelopen decennia hebben andere landen hun eigen nieuwsnetwerken opgezet met het uitdrukkelijke doel een vertekend beeld van hun regio aan de kaak te stellen.

Een van de resultaten is Al Jazeera, dat in 1996 door de Qatarese emir werd opgericht om de Amerikaanse en Britse beeldvorming van het Midden-Oosten aan te vechten.

Een ander voorbeeld is TeleSur, dat in 2005 is opgericht door Venezuela in samenwerking met andere Latijns-Amerikaanse landen en dat een tegenwicht wil vormen voor de invloed van de VS in de regio. Het werd opgericht na de couppoging in 2002 tegen de Venezolaanse president Hugo Chávez, die werd gesteund door de regering van de VS en machtige Venezolaanse omroepen.

Waarom media belangrijk is

Magazine, Couleurs, Des Médias, Page
Foto Pixabay

Door de staat gesponsorde mediakanalen zijn ervan beschuldigd – sommige gegrond – dat hun berichtgeving partijdig zou zijn ten gunste van hun regeringssponsors. Maar hun bestaan onderstreept niettemin dat het belangrijk is waar de media worden geproduceerd, en door wie.

Onderzoek wijst uit dat deze zorg zich ook uitstrekt tot de sociale media. Facebook en Google, bijvoorbeeld, produceren algoritmes en beleid die de ideeën van hun makers weerspiegelen – die voornamelijk blank en mannelijk zijn en gevestigd in Silicon Valley, Californië.

Uit een onderzoek bleek dat dit kan resulteren in racistische of seksistische zoekresultaten in zoekmachines. Een onderzoek van ProPublica uit 2016 ontdekte ook dat Facebook adverteerders voor huisvesting toestond zich te richten op gebruikers op basis van ras, wat in strijd is met de Fair Housing Act van 1968.

Dit alles doet twijfels rijzen over de vraag of Facebook, of welk internationaal bedrijf dan ook, regels kan opstellen die in elk land waar het actief is even geschikt zijn. Er is diepgaande kennis van de nationale politiek en cultuur nodig om te begrijpen welke accounts gevaarlijk genoeg zijn om te schorsen, bijvoorbeeld, en wat onjuiste informatie is.

Geconfronteerd met dergelijke kritiek heeft Facebook in 2020 een onafhankelijke toezichtsraad samengesteld, in de volksmond ook wel de Hoge Raad genoemd. De raad bestaat uit media- en juristen van over de hele wereld en heeft een zeer gevarieerd ledenbestand. Maar zijn mandaat bestaat erin een door het Amerikaanse bedrijf ontworpen « grondwet » te handhaven door een handvol beroepen tegen de verwijderingsbeslissingen van Facebook te beoordelen.

Het huidige gevecht van Facebook met Australië toont aan dat de eerlijke controle van internationaal nieuws nog steeds een werk in uitvoering is.