four soldiers carrying rifles near helicopter under blue sky

Russisch leger ontdekt grot gebruikt door Turks gesteunde troepen in zuid Idlib

ENAB Newsdesk

Google Maps Idlib – Syria

Explosievenexperts van de Russische strijdkrachten hebben deze week een lege grot in het Syrische gouvernement Idlib vernietigd, waar de door Turkije gesteunde strijdkrachten een veldhospitaal hadden gevestigd.

Google Maps : Rood Russia Syria gov

De commandant van de Russische ingenieurstroepen, kolonel Roman Bismartni, zei: « Het is een van de meest uitgeruste plaatsen die onze troepen hebben gevonden.« 

Hij vervolgde: « In deze grot bevond zich een modern ziekenhuis dat volledig was uitgerust om poliklinische patiënten te ontvangen en complexe operaties uit te voeren, en dat tot 100 mensen kon herbergen.« 

Volgens hem « werd de grot twee jaar lang uitgerust door een relatief kleine, maar zeer gewelddadige groep, Jaysh Al-Izza, die bekend staat om zijn extremisme en zijn weigering om te onderhandelen met zowel de Syrische autoriteiten als andere illegale gewapende groepen.« 

De door Turkije gesteunde groep heeft een kunstmatige grot opgezet in de helling van een hoge heuvel, met verschillende ingangen die uitkijken op een bergvallei, er zijn geen grote nederzettingen in de buurt, en de grot is bijna onzichtbaar vanuit de lucht, en een hoogspanningsleiding loopt ernaast, want hierdoor konden de strijders de plaats van het ziekenhuis lange tijd geheim houden.

Er zij op gewezen dat Jaysh Al-Izza een van de machtigste groepen van het Vrije Syrische Leger (FSA) was die opereerden langs de as Hama-Idlib; hun hoofdkwartier bevond zich in de sleutelstad Kafr Zita in Noord-Hama.