light city art landmark

Hoe is Marokko een Afrikaanse macht geworden?

Rafiek Madani voor ENAB

Beeld Monplanvoyage: Marokko

Tot tien jaar geleden waren weinig mensen op de hoogte van of geïnteresseerd in het Afrikabeleid van Marokko. Zij werd door sommigen als onbestaand beschouwd, door anderen als een nichediplomatie, en door anderen zelfs als een tot mislukken gedoemde poging tot integratie. Vandaag lijkt deze dimensie van de identiteit en de diplomatie van het koninkrijk duidelijk en succesvol te zijn. De terugkeer van Marokko in de Afrikaanse Unie in 2017 en de groeiende steun van Afrikaanse staten voor de erkenning van het Marokkaanse karakter van de Westelijke Sahara – 15 landen openden in 2020 een consulaat in de zuidelijke provincies – hebben het bewustzijn doen toenemen van een dynamiek die al jaren aan het werk is.

Het gaat om de integratie van Marokko in het continent en zijn ontplooiing als Afrikaanse mogendheid, zowel in zijn eigen identiteit als in zijn projectieruimte.

Deze integratie berust voornamelijk op diplomatieke invloed en op een « indirecte strategie » die sinds het begin van het bewind van Mohammed VI wordt gevoerd. In diplomatieke aangelegenheden is de indirecte strategie de kunst om op grote schaal en offensief gebruik te maken van de diplomatie, teneinde de conflictvelden te omzeilen en voordelen te verkrijgen die geen verband houden met de confrontatie met de tegenstander (in dit geval het Polisario-front en de staten die het steunen), en deze laatste te verlammen door de diplomatieke ontmoedigingsmiddelen te vermenigvuldigen. Deze strategie staat duidelijk in contrast met het verleden.

Gedurende een lange periode van zijn diplomatieke geschiedenis, tussen het moment waarop het koninkrijk de OAE verliet (1984) en het begin van de regering van Mohammed VI (1999), bestond de Marokkaanse aanpak in het toepassen van een soort « Hallstein-doctrine » op het continent, door systematisch zijn diplomatieke betrekkingen te verbreken met de landen die het Polisario-front erkenden als legitieme vertegenwoordiger van het Saharawi-volk. Deze praktijk heeft vervolgens de uitsluiting van Afrika van verschillende gebieden van multilaterale Afrikaanse samenwerking versterkt.

Geslaagde bilaterale en multisectorale diplomatie

Logo Wikipedia : A.U.

Het koninkrijk, dat er lange tijd van beschuldigd werd zijn territoriale belangen te verdedigen ten nadele van een visie van solidariteit met Afrika, wilde aantonen dat de verdediging van zijn belangen niet onverenigbaar was met de uitdrukking van deze solidariteit. In dit perspectief leek bilaterale diplomatie het meest gunstige kader te zijn voor een hernieuwde toenadering die zowel voorzichtig als vooruitstrevend was. Het koninklijk overwicht op de buitenlandse politiek speelde daarbij een centrale rol. De duurzaamheid van de samenwerkingsovereenkomsten was immers gebaseerd op de symbolische garantie van de monarch om persoonlijke banden te onderhouden met de Afrikaanse staatshoofden.

Pixabay: Diplomatie

In 15 jaar tijd, tussen 2001, de datum van zijn eerste bezoek aan Mauritanië, en 2016, de datum van het verzoek om overname door de AU, heeft de koning ongeveer 40 staatsbezoeken gebracht aan het continent, waarbij hij nieuwe multisectorale samenwerkingsverbanden tot stand heeft gebracht, voornamelijk met Franstalige landen.

Alle ministeries, evenals de particuliere sector, werden bij deze inspanning betrokken om een wettelijk kader, normen en regels voor samenwerking vast te stellen die het werk van zowel de openbare als de particuliere sector zouden vergemakkelijken. In het verlengde van of ter voorbereiding van de koninklijke bezoeken zorgden de bezoeken van de minister van Buitenlandse Zaken voor het goede verloop van de onderhandelingen. Aangezien de erkenning van de Saharaanse provincies niet langer een voorwaarde was voor de totstandbrenging van een samenwerkingskader, was het terrein nu veel vrijer. Het duurdeniet lang voordat de koninklijke bezoeken positieve resultaten opleverden.

Al in 2016 trokken een dozijn Afrikaanse landen, van de 26 die gewoonlijk de Algerijnse standpunten steunden, officieel hun erkenning in van het Polisario-front als de legitieme vertegenwoordiger van het Sahrawi-volk, terwijl 28 Afrikaanse landen een motie indienden om de Arabische Democratische Republiek Sahrawi (SADR) uit de Afrikaanse Unie te schorsen. Hoewel deze motie geen succes had, betekende zij niettemin een beslissende ommekeer in de continentale machtsverhoudingen. Marokko werd nu erkend als een continentale macht, op dezelfde wijze als Zuid-Afrika of Nigeria.

De diplomatieke erkenning van Marokko’s territoriale integriteit was echter niet het enige leitmotiv van dit Afrikaanse beleid. Sinds het begin van het bewind van Mohammed VI heeft Marokko zich meer opengesteld voor de mondiale kapitaalmarkten en is het begonnen aan een binnenlandse zoektocht naar ontplooiing door economische groei. Dit streven wordt geïllustreerd door aanzienlijke investeringen in stedelijke en plattelandsinfrastructuur, een verschuiving naar de be- en verwerkende industrie en de handhaving van een gemiddeld groeipercentage van 4% sinds de jaren 2000. Veel grote openbare en particuliere bedrijven zijn nu geïnteresseerd in het aanbieden van hun diensten buiten de grenzen van Marokko en in het investeren in nieuwe markten.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor het beheer van elektriciteit: Marokko heeft in 2019 een elektrificatiegraad op het platteland van 99% bereikt, tegenover minder dan 30% in 1999. De Marokkaanse economische aanwezigheid heeft zich sindsdien in verschillende sectoren in Afrika doen gelden, waaronder mijnbouw, infrastructuur, bank- en verzekeringswezen, landbouw en agro-industrie, telecommunicatie en financiën. Tegen het midden van de jaren 2010 was het koninkrijk de grootste Afrikaanse investeerder in West-Afrika geworden en de op één na grootste op het continent, na Zuid-Afrika. –Au Roadmap On Harnessing the demographic divident through investments in Youth – Als de economische actoren invloedrijk en bepalend zijn voor de richting die de diplomatie inslaat, dan ligt de bijzonderheid van de Marokkaanse strategie in de ondergeschiktheid van het economische instrument aan de politieke eisen. Deze ondergeschiktheid is niet altijd gemakkelijk, in de internationale context van verzwakking van de staten ten gunste van de toenemende macht van de ondernemingen. Niettemin is zij reëel, en maakt zij de samenhang en continuïteit van Marokko’s nieuwe buitenlandse beleid in Afrika mogelijk.

De grondslagen van deze nieuwe diplomatieke doctrine

Foto Pixabay – Construction

Het Afrikabeleid van Marokko is gebaseerd op een zowel realistische als constructivistische benadering. Het is realistisch omdat het de ideologische tegenstellingen tracht te overstijgen om een aantal nationale belangen op een meer rationele en pragmatische wijze te verdedigen, en omdat het besluitvormingssysteem gecentraliseerd is rond het staatshoofd, dat het voordeel heeft dat het de individuele acties van de economische subjecten ten behoeve van het buitenlands beleid kan reguleren. Het is constructivistisch omdat het gebaseerd is op de verdediging van een rolidentiteit op internationaal niveau.

Veel staten hebben een rolidentiteit: « Wereldpolitieagent », « Verdediger van de mensenrechten », « Actieve neutraliteit », enz. De rolidentiteit van Marokko kan worden beschreven aan de hand van de notie van de « middenweg ». Aanvankelijk bekend als een filosofische, vervolgens religieuze uitdrukking, heeft het begrip « juste milieu » een politieke waarde gekregen in het discursieve veld van de Marokkaanse besluitvormers. Het verwijst naar de wens van Marokko om erkend te worden voor zijn religieuze en politieke gematigdheid, en vooral voor zijn rol als brug tussen verschillende geo-culturele gebieden, op basis van zijn eigen nationale identiteit als multiculturele staat. Het is in naam van deze rolidentiteit dat Marokko zich heeft ingezet voor de Zuid-Zuid-samenwerking in Afrika, met name door het inzetten van humanitaire, culturele en religieuze diplomatie.

Op humanitair vlak bijvoorbeeld volgt Mohammed VI in zijn buitenlands beleid dezelfde praktijken die zijn politieke stijl in eigen land kenmerken: rechtstreekse giften, ontmoetingen met de bevolking en meer in het algemeen een persoonlijke investering in de sociale ontwikkeling. De belichaming van deze rol op twee niveaus (intern en extern) zal dan ook het belangrijkste kenmerk van zijn politieke stijl vormen.

Op religieus gebied is Marokko begonnen met de verspreiding van zijn model van toezicht op het onderwijs en de religieuze praktijken, dat wordt voorgesteld als een hefboom tegen extremisme, in het kader van een « diplomatie van religieuze veiligheid ». Dit is onder meer gebleken uit de opleiding van imams uit verschillende West-Afrikaanse landen, parallel met de militaire opleiding in diezelfde landen, en uit de institutionalisering van het soefisme en de regionale broederschapsnetwerken.

De betrokkenheid van Marokko op dit gebied is alleen mogelijk geweest omdat de koning ook de titel van « Commandant der Gelovigen » draagt, in wiens naam hij erkend wordt als een Afrikaanse leider op religieus gebied. De bijzonderheid van deze diplomatie van religieuze veiligheid ligt in haar specifiek Afrikaanse dimensie, aangezien zij gepaard is gegaan met de bevestiging van het koninkrijk als Afrikaans land, naast zijn Arabisch-Amazig karakter.

Marokko’s Afrikaanse identiteit heeft zijn wortels in een lange geschiedenis van culturele en commerciële uitwisselingen met landen uit de Sahara en de landen bezuiden de Sahara, maar is pas echt officieel verklaard in de nieuwe grondwet van 2011. Al in 2013-2015 werd de koning door de binnen- en buitenlandse pers « Mohammed VI de Afrikaan » genoemd.

Afgezien van zijn diplomatieke actieterreinen markeert Marokko’s Afrikabeleid dus een beslissende herdefinitie van de regionale en continentale geopolitiek. Het is de bevestiging en internationale erkenning van de Afrikaanse identiteit van het koninkrijk. Deze bevestiging ging gepaard met belangrijke veranderingen op binnenlands niveau. Zo heeft de pers de afgelopen tien jaar meer belangstelling gekregen voor de geschiedenis en de actualiteit van Afrika, en zijn culturele actoren uitgenodigd om banden aan te knopen met Afrikaanse kunstenaars. Continentale studenten worden aangemoedigd in Marokko te studeren, en Marokkaanse verenigingen worden geïntegreerd in parallelle diplomatieke netwerken. In 2013 werd een nieuw migratiebeleid ingevoerd om de regularisatie en integratie van migranten uit de landen ten zuiden van de Sahara te vergemakkelijken. Een paar jaar later, in 2018, verraste ook de aanvraag van Marokko om lid te worden van ECOWAS de hele internationale politieke klasse.

Al deze initiatieven hebben bijgedragen tot de consolidatie van Marokko’s Afrikaanse identiteit, zozeer zelfs dat externe mogendheden de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) en Afrika bezuiden de Sahara niet langer als twee afzonderlijke geopolitieke ruimten kunnen blijven beschouwen, zonder het risico te lopen deze continentale dynamiek uit het oog te verliezen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.