flock of birds flying above the mountain during sunset

De CUP, een belangrijke Linkse alternatieve player op het Catalaanse politieke schaakbord.

Rafiek Madani voor ENAB

Catalogne, Europe, Bombe, Séparation
Foto Pixabay

In de politieke, en ook sociale, imbroglio die Catalonië sinds 2012 permanent beleeft, is er een variabele waarover weinig of niets wordt gezegd. Een onderwerp dat vaak met clichés wordt benaderd. Ik doel op de rol die de Candidatura d’Unitat Popular (CUP) heeft gespeeld in de Catalaanse politieke dynamiek. De CUP is echter een organisatie die een centrale plaats inneemt in de reeks gebeurtenissen die de laatste jaren in Catalonië hebben plaatsgevonden en die bekend staan als « de Procés« .

De invloed van deze partij, van haar strategie, zelfs van haar tactiek, in de pro-onafhankelijkheidswereld is onbetwistbaar. We moeten ons niet laten misleiden door hun electorale ups en downs. Ongunstige omstandigheden hebben weinig invloed op hen, enerzijds omdat zij de pro-onafhankelijkheidsstrategie op korte termijn blijven conditioneren, en anderzijds omdat hun organisatiestructuur niet gekoppeld is aan overheidsposten, salarissen of financiering in verband met zetels.

Ze leven organisch in een andere realiteit. Zij handhaven hun « casals » en « ateneus » met de inspanning van hun strijdbaarheid, meestal jong en zeer activistisch, zij hebben geen betaalde organieke posten, hun plaatsvervangers hebben een salarisplafond en zij vermijden leiderschap. Zij zijn in belangrijke mate aanwezig in culturele en sportverenigingen, waar het politieke bewustzijn van jongeren vaak wordt gesmeed.

Zij zijn ook aanwezig op gebieden waar de sociale strijd zichtbaar wordt gemaakt, zoals in de vakbonden, niet alleen in de minderheidsvakbonden zoals de Algemene Confederatie van de Arbeid (CGT) en het Coördinatiecomité van de Vakbonden (COS), maar ook in de UGT en de Comisiones Obreras, of in entiteiten die strijden tegen uitzettingen, rassendiscriminatie en vreemdelingenhaat of voor de rechten van de vrouw.

KYP: Know Your Politicians

Logo « CUP » foto Wikipedia CC

Het is waar dat hun militanten een sociologische inslag hebben uit de middenklasse en dat het voor hen moeilijk is om de volkswijken van het grootstedelijk gebied van Barcelona binnen te komen, maar zij zijn niet ongevoelig voor de sociale problemen waarmee onze samenleving te kampen heeft, hoewel zij deze ondergeschikt maken aan een ideologische strategie die de afscheiding van Spanje als hoofddoel heeft.

Het beheer van de « tussentijd » is niet hun prioriteit, en zij zeggen dat duidelijk, want dat zou hen dwingen toe te geven dat zij moeten samenleven met een kapitalistisch project dat zij beweren frontaal te bestrijden.

Zij zijn echter geen onbekenden voor politiek beheer, omdat hun institutionele aanwezigheid in de gemeenteraden niet is gestopt met groeien en omdat zij gemeentelijke voorstellen hebben geconsolideerd die niet zozeer worden gevoed door een radicale hervormingsagenda, die wordt beperkt door een economische en juridische context die de uitvoering ervan belemmert, als wel door eerlijk en transparant openbaar gedrag.

Hun ontstaan

Barranquilla, Coucher De Soleil, Paysage
Foto Pixabay

De « Candidatures d’Unitat Popular » ontstonden in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw in het kader van het versnipperingsproces dat werd doorgemaakt door links pro-onafhankelijkheid dat afzag van aansluiting bij Esquerra Republicana de Catalunya door middel van de operatie die werd bevorderd door diens algemeen secretaris, Ángel Colom, en die tot doel had het Catalaanse politieke leven te normaliseren door middel van de demobilisatie van Terra Lliure, een organisatie die meer dan tweehonderd gewelddaden heeft gepleegd en die in 1995 definitief werd ontbonden, en van de organisaties die haar, zoals de Moviment de Defensa de la Terra (MDT), een politieke dekmantel hebben gegeven.

Sommige van de militanten van de MDT, zij die zich niet bij de ERC wilden aansluiten, sponsorden een gemeentelijke ervaring die, hoewel zij aanvankelijk mislukte, deel uitmaakt van de geschiedenis van de CUP. Dit was de Assemblea Municipal de l’Esquerra Independentista (AMEI), die ernaar streefde alle raadsleden van de pro-onafhankelijkheid links die in verschillende unitaire gemeentelijke kandidaturen waren verkozen, te coördineren, en ook enkele van hun eigen raadsleden te bevorderen.

Dit politieke initiatief mislukte, maar werd in 2000 nieuw leven ingeblazen als gevolg van het « Vinaroz-proces », de zoveelste reorganisatie van het radicale independentisme, waarbij de eerste gemeentelijke kandidaturen werden gesmeed van de CUP, die zichzelf op dat moment definieerde als een pro-onafhankelijkheidsorganisatie, De CUP definieerde zichzelf als een pro-onafhankelijkheids-, ecologistische, feministische en anti-kapitalistische organisatie die ernaar streefde zich niet alleen in Catalonië te vestigen, maar ook in de Valenciaanse Gemeenschap, de Balearen en het Franse departement van de Oostelijke Pyreneeën, de historische gebieden die de pro-onafhankelijkheidsbeweging opneemt in haar project van Països Catalans (Catalaanse Landen).

Waarom zijn ze zo doortastend

Voormalige burgemeester Badalona Dolors Sabater CC

Sinds haar oprichting heeft de CUP een exponentiële electorale groei doorgemaakt, vooral op gemeentelijk niveau. In 2003 stelden zij zich 10 keer kandidaat en 8 keer in een coalitie; in 2007 stelden zij 50 lijsten samen en behaalden 27 raadsleden; in 2011 behaalden zij hun eerste burgemeesterschap en vermenigvuldigden hun resultaten met vijf; in 2015 traden zij toe tot de regering van Badalona, de vierde stad van Catalonië; en in 2019 stelden zij zich kandidaat in enkele gemeenten van de Balearen en maakten deel uit van 43 gemeentebesturen.

Anderzijds besloot de organisatie in 2012 een lijst in te dienen voor de verkiezingen voor het parlement van Catalonië die drie afgevaardigden kreeg, wat er drie jaar later, in 2015, 10 zouden worden, die in 2017 zouden dalen tot 4 en in 2021 weer zouden stijgen tot 9, in een kandidatuur onder leiding van de voormalige burgemeester van Badalona Dolors Sabater.

Het zijn echter niet alleen de electorale cijfers die de CUP de laatste jaren in een beslissende positie hebben gebracht, maar ook de parlementaire rekenkunde, aangezien deze bepalend is voor de regeringen van de autonome gemeenschap.

Zo dwongen zij in 2015 Artur Mas, de leider van de eens zo machtige Democratische Convergentie van Catalonië, de presidentsrace op te geven om zijn steun te geven aan een pro-onafhankelijkheidsregering, die uiteindelijk werd voorgezeten door Carles Puigdemont.

Zijn steun was ook doorslaggevend voor de toetreding van Joaquim Torra tot het presidentschap van de Generalitat in 2018. Nu, in 2021, is hun steun opnieuw van essentieel belang om een nieuwe pro-onafhankelijke uitvoerende macht te formaliseren.

Bovendien bieden de « cupaires » de pro-onafhankelijkheidsbeweging een groot deel van de politieke tactieken die zij in praktijk brengt. Unilateralisme, assembleïsme, ongehoorzaamheid, zelforganisatie, uitgekristalliseerd in de Comités voor de Verdediging van de Republiek, bezetting van de straten en voortdurende mobilisatie dragen het onbetwistbare stempel van de CUP. Dit alles maakt hen tot het sleutelstuk van het Catalaanse politieke schaakbord.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.