woman with a sign

Worden de Extreem Rechtse groepen in Amerika extremer?

Rafiek Madani voor ENAB

Nu de VS worstelen met binnenlands extremisme in de nasleep van de opstand van 6 januari bij het Amerikaanse Capitool, komen er waarschuwingen over meer geweld van de FBI-directeur Chris Wray en anderen.

Wat doen extremistische groeperingen in de VS sinds de rellen van 6 januari?

Lokale afdelingen van de Proud Boys, Oath Keepers, Groypers en anderen zijn zich aan het afscheiden van de nationale boegbeelden van hun groepen. Bijvoorbeeld, sommige lokale Proud Boys afdelingen hebben expliciet de banden verbroken met de nationale leider Enrique Tarrio, de voorzitter van de groep.

Enrique Tarrio voorzitter Proud Boys
Foto Wikipedia CC

Tarrio werd gearresteerd op beschuldiging van federale wapens in de dagen voor de opstand, maar hij is ook bekend geworden als een FBI-informant van lange tijd. Naar verluidt heeft hij de autoriteiten geholpen bij diverse strafzaken, waaronder die betreffende drugsverkoop, gokken en mensensmokkel – hoewel hij nog niet in verband is gebracht met zaken tegen leden van de Proud Boys.

Wanneer een leider van een extreem-rechtse groep of straatbende vertrekt, om welke reden dan ook, ontstaat er vaak een strijd tussen de overgebleven leden die de macht proberen te consolideren. Dat kan resulteren in geweld dat overslaat naar de gemeenschap als groepen proberen zichzelf opnieuw vorm te geven.

Terwijl sommige van de splintergroeperingen van de Proud Boys waarschijnlijk het merk van de Proud Boys zullen behouden, althans voorlopig, kunnen andere zich ontwikkelen en radicaler worden. The Base, een neonazistische terreurgroep, heeft gerekruteerd uit de rangen van de Proud Boys. Naarmate de Proud Boys meer leden verliest, zou het niet verwonderlijk zijn dat degenen met meer enthousiasme voor haatdragend activisme op zoek gaan naar extremere groepen. Minder geëngageerde groepen zullen wegkwijnen.

Hoe verhoudt die reactie zich tot wat er gebeurde na de bijeenkomst « Unite the Right » in Charlottesville in 2017?

Foto Wikipedia CC

Noch de rellen op het Capitool, noch die in Charlottesville hebben de reactie van de mainstream van Amerika opgeleverd waarop extreem-rechtse groeperingen hadden gehoopt. In plaats van op te staan in een vloedgolf van steun, waren de meeste Amerikanen ontzet – sommigen zo erg dat ze de Republikeinse Partij hebben verlaten.

Bovendien zijn rechtse groeperingen hard getroffen door de acties van grote technologiebedrijven als Facebook, Twitter, Apple, Google en Amazon na de opstand. Zij hebben de accounts van leden van extreem-rechtse groeperingen verwijderd en rechtse socialemediaplatforms uit de lucht gehaald, waaronder het permanent op een zwarte lijst plaatsen van het Twitteraccount van Donald Trump en het tijdelijk blokkeren van alle verkeer naar Parler, een conservatief socialemediaplatform. Deze stappen zijn belangrijker dan eerdere wijzigingen in de moderatie en algoritmen van deze bedrijven in eerdere pogingen om online-extremisme in te dammen.

Een ander groot verschil is het gebrek aan spijt. Niemand ter rechterzijde wilde na de gebeurtenissen in Charlottesville met de gebeurtenissen in verband worden gebracht. Figuurhoofden van extreem-rechts die die bijeenkomst aanvankelijk hadden gepromoot, zagen de negatieve publieke reactie en distantieerden zich, en veroordeelden zelfs de « Unite the Right« -bijeenkomst.

Na de opstand bij het Capitool was hun reactie anders. Ze splitsten zich niet op en gaven de schuld niet aan andere rechtse groeperingen. In plaats daarvan hebben conservatieve en extreem-rechtse kringen zich verenigd achter een valse bewering dat zij niets verkeerd hebben gedaan, en beweerden zij, ondanks al het bewijs van het tegendeel, dat linkse activisten het Capitool hebben aangevallen – terwijl zij vermomd waren als rechtse activisten.

Trekken extremistische groepen nieuwe leden aan?

Sommige leden hebben extremistische groepen verlaten in de nasleep van het geweld van 6 januari. De overgebleven leden, en de nieuwe leden die zij aantrekken, zorgen voor een toenemende radicalisering van extreem-rechtse groeperingen. Naarmate de minder geëngageerde leden deze extreem-rechtse groeperingen verlaten, blijven alleen de meer vrome over. Een dergelijke verschuiving zal de subcultuur van deze groepen veranderen en hen verder naar rechts drijven. Wij verwachten dat deze polarisatie het reactionaire gedrag en de extremistische neigingen van deze extreem-rechtse groepen alleen maar zal versnellen.

Rechtse experts en conservatieve media blijven de vrees voor de regering-Biden aanwakkeren. Wij en andere waarnemers van rechtse groeperingen verwachten dat extremisten de gebeurtenissen van 6 januari zullen gaan zien als slechts de eerste schermutseling in een moderne burgeroorlog. Wij verwachten dat zij zullen blijven streven naar het einde van de Amerikaanse democratie en het begin van een nieuwe samenleving die vrij – of zelfs gezuiverd – is van groepen die de rechtervleugel vreest, waaronder immigranten, joden, niet-blanken, LGBTQ-mensen en mensen die waarde hechten aan multiculturalisme.

Wij verwachten dat deze groepen steeds meer naar extreem-rechts zullen opschuiven, wat risico’s inhoudt voor zowel grote als kleine gewelddaden.

Wist u dat: In Europa in het algemeen en België in het bijzonder, zal geen uitzondering zijn. De kracht van extreem-rechts is niet te onderschatten, maar ze zijn zeer verdeeld

Zijn de opvattingen van extreem-rechtse extremisten over de politie veranderd?

Met een Democratische regering en procureur-generaal zal extreem-rechts de federale wetshandhavingsdiensten niet langer als bevriend beschouwen, zoals onder de regering-Trump het geval was. In plaats daarvan zien ze de politie als de vijand.

Nog voor Joe Biden aantrad en de Republikeinen officieel de controle over de Senaat verloren, toonde de rel op het Capitool deze kloof tussen rechts-extremisten en de politie. Een agent van de Capitoolpolitie werd aangevallen met een vlaggenmast met een Amerikaanse vlag, en sommige leden van de menigte waren politieagenten en militairen. Nog veel meer waren militaire veteranen.

Het is niet duidelijk wat deze andere kijk op rechtshandhaving betekent voor politieagenten, militairen in actieve dienst en veteranen die lid zijn van rechtse groeperingen. Maar we verwachten dat alleen diegenen die het meest toegewijd zijn aan extreem-rechtse doelen actief zullen blijven. Dat zal op zijn beurt die groepen nog verder naar extreem-rechts duwen.

Onze collega’s van Mediapart rapporteerden een neonazi-netwerk in het Franse leger: « Zeer ernstige elementen« 

Is er iets veranderd voor milities sinds Biden president is geworden?

In 2009 bracht het ministerie van Binnenlandse Veiligheid een rapport uit waarin werd gewaarschuwd voor het groeiende aantal leden van extreem-rechtse groeperingen, waaronder hun actieve rekrutering van militaire veteranen. Kort na de publicatie van het rapport drongen Republikeinen in het Congres aan op intrekking van het rapport en op een drastische vermindering van de federale inspanningen om extreem-rechtse groeperingen in de VS in de gaten te houden.

De regering-Trump bewees extreem-rechtse groepen verder een dienst door geen federale subsidies uit te betalen voor basisprogramma’s tegen geweld, door te weigeren lokale rechtshandhavingsinstanties te helpen met uitrusting of training om met deze groepen om te gaan, en door het geweld van deze white power-groepen routinematig te bagatelliseren. In wezen waren extreem-rechtse groepen de afgelopen tien jaar of langer onbestraft gebleven.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.