Kosovo opent diplomatieke missie in Jeruzalem

Redactie ENAB

Image Wikipedia

Enkele maanden geleden kondigde de Republiek Kosovo de opening aan van een diplomatieke missie in Jeruzalem.

« De installatie van een officieel reclamebord en een vlag op de ambassade van Kosovo in Israël ondersteunt de verbintenis van de Kosovaarse regering om te voldoen aan de verplichtingen die zij is aangegaan om een diplomatieke missie in Jeruzalem te vestigen, » aldus het Kosovaarse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring die op de staatstelevisie werd uitgezonden.

In een reactie op de zaak zei de Europese Unie op 2 februari: « Zij betreurt het besluit van Kosovo om een ambassade in Jeruzalem te openen na het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met Israël.

Volgens de dienst voor buitenlands beleid van de Europese Unie is de stap in strijd met het standpunt van de Europese Unie, aangezien alle ambassades van de EU-lidstaten en haar missie in Tel Aviv zijn gevestigd.

Eerder werd gemeld dat het bord op het kantoorgebouw in Jeruzalem was aangebracht op 1 februari, toen de feitelijke ondertekening van de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen met Israël plaatsvond.

Tijdens de ondertekening in februari bedankte de toenmalige Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken, Melissa Haradinaj Stubla, de voormalige Amerikaanse president, Donald Trump, en heel Amerika voor hun « tweepartijdige zegen en steun » voor Pristina, en bedankte de premier van Kosovo, Avdulah Hoti, voor de ondertekening door Washington van een overeenkomst om de economische betrekkingen met de Servische autoriteiten te normaliseren.

In december 2017 kondigde Donald Trump, toenmalig president van de Verenigde Staten, de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de overplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar de heilige stad aan, in een beslissing die tot verontwaardiging onder de Palestijnen en protesten in verschillende landen van de Arabische wereld leidde.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.