view of cityscape

Wereld economie in 2021: hier is wie zal winnen en wie zal verliezen.

Rafiek Madani voor ENAB

Taux De Change Du Dollar
Foto Pixy bay – Profijt

Het coronavirus heeft de wereldeconomie verlamd. Het wereldwijde BBP is het sterkst gedaald sinds het einde van de tweede wereldoorlog in 2020, miljoenen mensen waren werkloos of geforceerd, en de regeringen hebben triljoenen dollars in hun economie gepompt om grotere schade te voorkomen.

Toch is een herstel in 2021 zeer onzeker. De economie van China groeit weer sterk, maar veel van de rijkste landen ter wereld zullen op zijn vroegst in 2022 volledig herstellen.

Ook de ongelijkheid is groot. Terwijl de 651 miljardairs in Amerika hun nettowaarde met 30% hebben verhoogd tot 4 biljoen dollar, zou een kwart van een miljard mensen in ontwikkelingslanden in absolute armoede kunnen leven, en tot de helft van de wereldwijde beroepsbevolking zou hun middelen van bestaan kunnen hebben verloren.

Het voordeel van Azië

Beijing, Temple Du Ciel, Escaliers
Foto Pixabay – China

De snelheid waarmee de pandemie kan worden ingedamd zal van grote invloed zijn op de prestaties van de wereldeconomie. In de race tussen nieuwe virulente virusstammen en de uitrol van het vaccin is een vroege overwinning geenszins verzekerd. Zelfs rijke landen die het merendeel van de beschikbare vaccins hebben bemachtigd, zullen wellicht niet genoeg mensen inenten om de kudde immuun te maken tot eind 2021. In ontwikkelingslanden, waar vaccins over het algemeen schaars zullen zijn, wordt verwacht dat het virus zich verder zal verspreiden.

De grote winnaars zijn waarschijnlijk landen als China en Zuid-Korea die erin geslaagd zijn COVID-19 vroegtijdig te onderdrukken. De economie van China zal in 2021 naar verwachting met 8% groeien, meer dan het dubbele van die van de meest succesvolle westerse landen, zelfs vóór de pandemie.

China’s exportgestuurde economie heeft daadwerkelijk geprofiteerd van de lockdowns in de westerse landen. De westerse vraag naar diensten als entertainment en reizen is weliswaar gedaald, maar de vraag naar huishoudelijke consumptiegoederen en medische benodigdheden is toegenomen. De Chinese export naar de VS heeft een recordhoogte bereikt, ondanks de hoge douanetarieven die door de Trump-administratie zijn opgelegd.

China breidt ook zijn economische invloed in heel Azië uit, met een nieuwe vrijhandelszone in de Stille Oceaan en enorme infrastructuurprojecten langs zijn handelsroutes naar Europa en Afrika. Het investeert in geavanceerde technologieën om zijn afhankelijkheid van westerse toeleveringsketens voor componenten zoals halfgeleiders te verminderen. China zou de VS nu binnen vijf jaar kunnen inhalen als ‘s werelds grootste economie, twee keer zo snel als eerder was voorspeld.

Elders moeilijkere tijden

Pauvre, Taudis, Inde, Personnes, Enfants
Foto Pixabay – armoede (Indië)

Voor rijke landen als de VS, het VK en de landen op het Europese vasteland is het beeld minder rooskleurig. Na een kort herstel in de zomer van 2020 stagneerde onze economie. Dit werd evenzeer gedreven door de tweede golf van de pandemie als door lockdowns. In de VS bijvoorbeeld volgden de werkgelegenheid en de groei de pandemie op de voet in plaats van de ongelijk toegepaste lockdowns, terwijl het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument terugliep. Zelfs met enig herstel volgend jaar zullen deze economieën in 2022 naar verwachting 5% kleiner zijn dan wanneer de crisis zich niet had voorgedaan.

BBP-prognoses van de OESO (Q4 2021 vs Q4 2019)

De balken staan voor procentuele veranderingen. OESO

De grootste verliezers van 2021 zijn echter waarschijnlijk de ontwikkelingslanden. Zij missen zowel de economische middelen om voldoende vaccins aan te schaffen, als de volksgezondheidsstelsels om grote aantallen COVID-patiënten te behandelen. Ze kunnen zich ook niet de enorme overheidssubsidies veroorloven die de massale werkloosheid in Europa en de VS hebben voorkomen. Met de vraag naar hun grondstoffen, die door de recessie in het westen verlamd is, en weinig hulp van de rijke landen om hun grote schulden te verlichten, kunnen ze zich geen verdere afsluiting veroorloven.

Volgens de informatie van de OESO is het duidelijk dat het Westen tussen 2021 en 2025 een nieuw soort migranten zal kennen, namelijk gezondheidsmigranten. Hoewel het financieel, moreel en medisch moeilijk zal zijn om landen ter plaatse te helpen, zullen we dat moeten doen om te voorkomen dat er een migratiestroom ontstaat die onze eigen situatie weer in de pandemische crisistijdperk dreigt te storten. Het is in ons belang om de « arme » landen te helpen.

Zelfs voorheen snelgroeiende landen als Brazilië en India hebben het zwaar te verduren. Vele miljoenen arme werknemers in de informele sector worden gedwongen terug te keren naar hun dorpen en stadssloppenwijken om massaal in armoede en zelfs in hongersnood te vervallen.

Ondertussen heeft Zuid-Afrika, het rijkste land van Afrika, het misschien te laat verlaten om genoeg vaccins te krijgen om de snelle toename van infecties tegen te gaan. Het land heeft gekozen voor een collectieve aanpak door lid te worden van het COVAX-programma. Het programma heeft tot doel ervoor te zorgen dat de armere landen niet het onderspit delven, maar het heeft nog geen resultaten opgeleverd.

De nieuwe kloof

Bond, Saut, Gouffre, Personne, Courage
Foto Pixabay – Kloof

De economische gevolgen van de pandemie zijn in de hele samenleving zeer uiteenlopend. De mensen die voltijds werken, vaak in hoogbetaalde banen die thuis werken, hebben een aanzienlijke besparing opgebouwd omdat er minder loon te besteden valt.

De zeer rijken, vooral in de VS, hebben geprofiteerd van de enorme stijging van de aandelenmarkten als gevolg van pandemiesuccessen zoals Amazon, Netflix en Zoom – en dat zal waarschijnlijk zo blijven. De grote vraag voor de economie is of de mensen met een zekere baan en een hoog inkomen het komende jaar terug zullen keren naar hun oude uitgavenpatroon, of dat ze hun spaargeld zullen vasthouden in het licht van de aanhoudende onzekerheid.

Resserrement Du Crédit, Fiscalité
Foto Pixabay – Crisis

Daarentegen zullen veel mensen die hun baan of bedrijf hebben verloren of die ontslagen zijn, moeite hebben om nieuw werk te vinden of terug te keren naar hun oude inkomensniveau – vooral omdat het onwaarschijnlijk is dat sectoren met lage lonen, zoals de detailhandel en de horeca, zich na de pandemie weer volledig zullen herstellen. Deze groep omvat veel jongeren, vrouwen en etnische minderheden.

De ongelijkheid zou kunnen toenemen als rijke regeringen de enorme subsidies die worden gebruikt om veel werknemers aan het werk te houden terugschroeven.

In de VS is de politieke impasse over verdere uitgaven voor hulpverlening pas op het laatste moment opgelost, en de Republikeinen zullen nu waarschijnlijk proberen de uitgaven voor Biden-administratie tot een minimum te beperken, ondanks de spilzucht van de Trump jaren. Europa heeft zojuist een ongekend akkoord bereikt om door de EU gefinancierde hulp te verlenen aan de lidstaten die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen, maar de spanningen over de omvang van het pakket en de ontvangers zullen waarschijnlijk blijven bestaan.

Samenwerking zou de aanpassing aan een post-pandemische wereld kunnen vergemakkelijken. Maar de internationale samenwerking tijdens de pandemie is zwak geweest en de economische spanningen hebben het streven van de wereld naar vrije handel verder ondermijnd – geen goed begin voor Brexit-Brittannië. In eigen land zou de herverdeling van rijkdom en inkomen door middel van hogere belastingen de westerse regeringen meer middelen kunnen geven om de slachtoffers van de pandemie aan te pakken, maar dat zal politiek gezien moeilijk zijn in een voortdurende recessie.

Sociale onrust is een gevolg van eerdere pandemieën. Laten we hopen dat we deze keer de wijsheid vinden om de grove ongelijkheden die door COVID-19 aan het licht zijn gekomen, aan te pakken en een rechtvaardiger wereld op te bouwen.