person holding a vaccine vial

De Europese Unie maakt het contract met AstraZeneca openbaar.

Rafiek Madani voor ENAB

Foto AstraZeneca – Virus

De EU heeft vrijdag het met AstraZeneca ondertekende contract voor zijn Covid-vaccin gepubliceerd, als herinnering aan de verbintenissen die het laboratorium is aangegaan nadat het productievertragingen had aangekondigd.

De Europese uitvoerende macht drong er bij de farmaceutische groep op aan het in augustus ondertekende contract voor maximaal 400 miljoen doses van het vaccin openbaar te maken. « Wij zijn verheugd over de toezegging van het bedrijf om de transparantie te vergroten (…) Transparantie en verantwoordingsplicht zijn belangrijk om het vertrouwen van de Europese burgers te vergroten », verklaarde een woordvoerder van de Commissie tijdens een persconferentie.

Goed om te weten: Hoewel de doeltreffendheid van het vaccin van AstraZeneca bij ouderen niet is bewezen, geeft de Europese Unie hun veel vertrouwen.

Het 40 bladzijden (zie bovenaan) tellende contract, dat door de Commissie online is gezet, is ontdaan van vele passages die als « vertrouwelijk » worden beschouwd. In de verklaring staat dat het bedrijf « zijn best » zal doen om zijn productiecapaciteit te verhogen.

« AstraZeneca verbindt zich ertoe alle redelijke inspanningen te leveren om capaciteit op te bouwen om 300 miljoen doses van het vaccin te produceren, zonder winst of verlies« , aldus de tekst, verwijzend naar de optie van de EU om nog eens 100 miljoen doses te bestellen.

File:Ursula von der Leyen (49468709252).jpg
Foto Wikipedia: Ursula Von Der Leyen voorz van EC

« Deze clausule, doe je best, was alleen van toepassing toen het nog niet zeker was dat er een vaccin zou worden ontwikkeld. De tijd is voorbij, het vaccin is er (…) en er zijn uiterst precieze hoeveelheden leveringen in het contract opgenomen, » benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vrijdagochtend op de Duitse radio Deutschlandfunk.

De productie van de betrokken vestigingen in het Verenigd Koninkrijk

AstraZeneca noemde een « verminderde opbrengst » in een Europese productielocatie als de reden dat het in het eerste kwartaal slechts « een kwart » van de oorspronkelijk aan de EU-27 beloofde doses kon leveren. Deze uitleg werd « onbevredigend » geacht door de Europese Commissie, die een inspectie gelastte van de betrokken Belgische industriële vestiging, die wordt beheerd door een onderaannemer van de groep.

Volgens het uitvoerend orgaan van de EU zal het contract de productie in vier fabrieken laten plaatsvinden, twee in de EU en twee in het VK — maar deze aanwijzingen waren niet te lezen in de tekst die vrijdag openbaar werd gemaakt. Ongeschreven overeenkomst?