Iraanse president is in nieuwe nucleaire deal geïnteresseerd

Rafiek Madani voor ENAB

President Biden Wil terug in de Iran Nuclear Deal

Tijdens de campagne beloofde Joe Biden dat hij, als hij zou worden verkozen, de Verenigde Staten snel zou doen terugkeren naar het Joint Collective Plan of Action (JCPOA), ook bekend als het nucleaire akkoord met Iran.

Maar de onderhandelingen zijn traag op gang gekomen, en met de Iraanse presidentsverkiezingen die voor juni op het programma staan, zou de kans wel eens kleiner kunnen worden. Als Biden niet snel een deal sluit, loopt hij het risico verstrikt te raken in de ingewikkelde machinaties van het binnenlandse politieke systeem van Iran en opnieuw meegezogen te worden in de schermutselingen die begonnen onder de regering van Donald Trump.

Deze week nog heeft Iran de toegang van het Internationaal Atoomagentschap tot nucleaire sites beperkt en hebben de Verenigde Staten Iraanse doelen in Syrië aangevallen. Geen van beide partijen wil oorlog, maar het is nooit gemakkelijk om een kip te vangen.

L'Iran, États Unis, Europe, Drapeaux
Foto Pixabay – Iran, Europa, USA

Op dit moment zijn de politieke omstandigheden in Teheran gunstig voor een regeling. De huidige president van Iran, Hassan Rouhani, heeft gezegd dat zijn land bereid is om snel weer toe te treden tot het JCPOA, op basis van naleving voor naleving – wat betekent dat beide partijen terugkeren naar hun verplichtingen zoals die oorspronkelijk in het akkoord van 2015 waren vastgelegd.

Rouhani heeft zelfs het fiat gekregen van de hoogste leider van het regime, de sjiitische religieuze leider Ali Khamenei, die de ultieme scheidsrechter van het regime is.

De eerste stap zetten

Dit alles betekent dat het bereiken van een akkoord over een nieuwe nucleaire overeenkomst geen peulenschil zal zijn. Het is nog steeds de vraag wie de eerste stap moet zetten, Washington of Teheran. Maar de resterende kwesties kunnen allemaal worden opgelost, vooral met de hulp van een land als Qatar, dat zich als bemiddelaar heeft aangemeld.

Helaas is het onwaarschijnlijk dat deze situatie langer dan een paar maanden zal duren. Er zijn presidentsverkiezingen gepland voor 18 juni, wanneer Rouhani zijn ambt zal neerleggen na afloop van zijn tweede termijn. Net als de VS heeft Iran een limiet van twee ambtstermijnen voor zijn presidenten.

Clergé, Peuple Persan, Musulmans Chiites
Een sjiitische leider

De campagne begint al eerder, waarschijnlijk in april of mei, als de kandidaten zijn doorgelicht door de Raad van Hoeders, een religieuze orgaan dat ervoor moet zorgen dat de kandidaten loyaal zijn aan het regime. Op dat moment zal de Iraanse politieke elite in beslag worden genomen door de binnenlandse politiek, en zullen de lopende besprekingen waarschijnlijk moeten worden stopgezet.

De Iraanse presidentsverkiezingen zijn algemeen bekend en moeilijk te voorspellen. Weinig mensen hadden Rouhani in 2013 als winnaar ingeschat, net zoals weinig mensen Mohammad Khatami in 1997 of Mahmoud Ahmadinejad in 2005 als winnaar hadden ingeschat. De situatie is nu bijzonder veranderlijk.

Er zijn tal van potentiële kandidaten, maar geen echte favorieten, en totdat de Raad van Hoeders een uitspraak doet, weet niemand echt wie zich kandidaat mag stellen.

Voorafgaand aan de verkiezingsoverwinning van Biden voorspelden veel deskundigen een overwinning van de hardliners. Zij hadden de parlementsverkiezingen van 2020 gewonnen en de stagnatie van het JCPOA leek het gematigde kamp richtingloos achter te laten. Na de overwinning van Biden leek het momentum echter terug te keren in de richting van de gematigden.

Die analyse was echter gebaseerd op een snelle terugkeer naar het JCPOA. Als de onderhandelingen vastlopen, of als Biden Iran hard aanpakt, kunnen de gematigden opnieuw in de problemen komen.

Maakt het wat uit?

Foto ABSP : Iran Strategy

Sommige Iran-watchers zouden kunnen aanvoeren dat het er eigenlijk niet toe doet. Zoals reeds opgemerkt, worden de kandidaten gekozen uit een kleine groep loyalisten van het regime en blijft de echte macht in handen van de Opperste Leider. Daarom zal het Khamenei zijn die beslist of Iran onderhandelt, niet de nieuwe president.

Dit argument is niet zozeer verkeerd als wel te simplistisch. Er bestaat grote verdeeldheid over de JCPOA tussen de hardliners en de gematigden.

De hardliners in Teheran zijn net zo kritisch over de overeenkomst als de haviken in Washington, Riyadh en Tel Aviv. Zij hadden niet verwacht dat de VS hun JCPOA-verplichtingen zouden nakomen en stellen dat Biden niet minder anti-Iraans is dan Trump.

Het is waar dat een president van de harde lijn niet kan weigeren te onderhandelen als Khamenei dat beveelt, maar de dynamiek van het proces zou aanzienlijk anders zijn als de Iraanse president in het beste geval ambivalent zou zijn over het resultaat. Misschien nog belangrijker is dat Biden het moeilijk zou hebben om de onderhandelingen met een hardliner thuis in goede banen te leiden.

Illustration.
Foto Wikipedia
Anthony Blinken

Als een nieuwe Iraanse president dezelfde ideologische toon aanslaat als bijvoorbeeld voormalig president Ahmadinejad, zou Biden waarschijnlijk gedwongen zijn zich uit de onderhandelingen terug te trekken. Op zijn minst zou het voor zijn team erg moeilijk worden om compromissen aan te bieden.

Tot dusver geeft de nieuwe Amerikaanse regering gemengde signalen af over haar bedoelingen. Biden zei onlangs dat hij bereid was onmiddellijk met Iran om de tafel te gaan zitten, samen met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Frankrijk en Duitsland. In januari suggereerde minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken echter dat de regering de reikwijdte van de onderhandelingen wilde uitbreiden en een langdurig onderhandelingsproces voorzag.

Het is mogelijk dat de opmerkingen van Blinken niets meer zijn dan een aan de onderhandelingen voorafgaande aanmatiging. Als dat zo is, moet Biden niet te lang wachten met het voeren van inhoudelijke besprekingen. Als de opmerkingen van Blinken echter een juiste afspiegeling zijn van de denkwijze van de regering, dan ruilt Biden een relatief snelle overwinning op het gebied van het buitenlands beleid in voor een veel riskanter pad.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.