action active activity adult

Wat is de oorzaak van het geweld in West-Ethiopië?

Rafiek Madani voor ENAB

Foto Amhara regio in West Ethiopië

Terwijl de aandacht van de wereld uitgaat naar de humanitaire crisis in Noord-Ethiopië als gevolg van de oorlog tussen de federale regering en het Volksbevrijdingsfront van Tigray, hebben in de Metekkel-zone van de deelstaat Benishangul-Gumuz in West-Ethiopië brutale, zich herhalende aanvallen plaatsgevonden.

Een van de redenen voor de aanvallen is dat de naburige Amhara-staat aanspraak maakt op het eigenaarschap van de Metekkel-zone. De Amhara-staat wil het recht hebben Metekkel te besturen omdat hij de controle wil hebben over de minerale afzettingen en landbouwgronden van de zone. De bewoners van Metekkel, waaronder de meerderheid van de Gumuz-gemeenschap, verzetten zich tegen de bezetting door Amhara.

Er zijn ook tegenstrijdige belangen van actoren in Soedan en Egypte die gekant zijn tegen het volbouwen van de Grote Ethiopische Renaissance-dam in Metekkel, en lokale elementen die ongelukkig zijn met de vorming van Ethiopië’s nieuwe regeringspartij Prosperity Party.

Duizenden zijn gedood en begraven in massagraven, uit hun huizen verdreven en hun eigendommen geplunderd en in brand gestoken.

Meer dan 100.000 mensen zijn ontheemd en 7.000 mensen zijn naar Soedan gevlucht. Veel van degenen die zich nog in de regio bevinden, krijgen geen humanitaire hulp. Génocide

De aanvallen van gewapende milities, voornamelijk van het Gumuz-volk, tegen de Oromo-, Amhara-, Shinasha- en Awi-bewoners van Metekkel escaleerden in september 2020 en duurden voort tot maart 2021. De Gumuz zijn een van de inheemse groepen in Metekkel.

Sommige waarnemers zeggen nu dat de wreedheden die in Metekkel worden begaan, « holocaustproporties » bereiken.

De Amhara-kwestie

Foto Wikipedia Zone Metekkel

De zone Metekkel is een van de drie zones in de deelstaat Benishangul-Gumuz. Zij grenst aan de staten Amhara en Oromia, en aan Soedan. De belangrijkste inwoners zijn de Gumuz, Oromo, Awi, Amhara en Shinasha gemeenschappen.

Binnen de federale politieke regeling hebben de Gumuz en de Shinasha de controle over de zes districten in de lokale bestuursstructuur. De andere gemeenschappen zijn niet goed vertegenwoordigd in het lokale leiderschapskader.

Toen ik in 2003 veldwerk deed voor mijn boek over interetnische betrekkingen in Metekkel, waren de mensen uit de verschillende gemeenschappen unaniem in hun wens om vreedzaam naast elkaar te bestaan. Achttien jaar later hebben marginalisering, etnische uitsluiting, slecht bestuur en de afwezigheid van werkbare democratische mechanismen de betrekkingen tussen de gemeenschappen aanzienlijk aangetast.

Foto Wikipedia Muferiat Kemal

Muferiat Kemal, de Ethiopische minister van vrede, zegt nu dat « het gebied een knooppunt is geworden voor verschillende belangengroepen« . Tot deze belangengroepen behoren actoren uit de naburige Amhara-staat die het eigendomsrecht op de Metekkel-zone opeisen. Deze claim kwam in een stroomversnelling nadat premier Abiy Ahmed in april 2018 aan de macht kwam.

De regionale staat Amhara en Amhara-activisten zeggen dat Metekkel onder dwang werd opgenomen in de regionale staat Benishangul-Gumuz nadat het Ethiopische Democratische Volksrevolutiefront in 1991 de macht overnam.

Hun aanspraak op de gehele Metekkel-zone heeft de aanvallen van Gumuz-milities op niet-Gumuz-inwoners aangewakkerd. De milities willen de al 30 jaar durende heerschappij van de Gumuz over de regio beschermen.

De aanvallen zijn verergerd door recente landroof door Amhara en andere niet-inheemse investeerders die de landbouw- en mijnbouwsectoren van de zone in handen willen krijgen. Veel Gumuz zijn ontheemd en zijn er niet blij mee dat de investeerders werknemers van buiten de Gumuz in dienst nemen om hen te helpen bij de bezetting van een gebied dat rijk is aan grondstoffen zoals goud, marmer en vruchtbare landbouwgrond.

Regionale belangen

Er moet ook rekening worden gehouden met Soedanese en Egyptische belangen. Beide landen zijn gekant tegen de tweede vulling van de Grand Ethiopian Renaissance Dam zonder onderhandelingen. De dam ligt in Guba, een van de zes districten in Metekkel.

Guba is het district dat het dichtst bij Soedan ligt. Zowel Egypte als Soedan voeren aan dat de dam van invloed is op de stroom van het Nijlwater naar hun respectieve landen. Ethiopië is in juli 2020 begonnen met het vullen van de dam, die voor meer dan 70% voltooid is, en maakt zich op voor de tweede vulling in juli 2021.

De recente aanspraak van Sudan op Metekkel en in het bijzonder op het district Guba heeft de regio geschokt. De claim komt voort uit de overtuiging dat Guba in 1897 door Khalifa Abdullahi, een Soedanese Mahdistische leider, aan keizer Menelik II van Ethiopië (1889-1913) was geschonken. De grens werd in 1902 door Ethiopië en Soedan bevestigd.

Anderzijds beschouwt Egypte de dam als een grote bedreiging voor zijn voedselzekerheid. De Blauwe Nijl, die in Ethiopië ontspringt, levert immers tot 80% van het Nijlwater.

Ethiopië heeft zowel Soedan als Egypte ervan beschuldigd aanvallen van Gumuz-milities te sponsoren om de bouw en het vullen van de dam in gevaar te brengen.

Plaatselijke factoren

Armes À Feu, Armes, Ak-47, Kalachnikov
Foto Pixabay

Tot slot hebben ambtenaren van de plaatselijke regering van Benishangul-Gumuz toegegeven dat zij etnische doelwitten hebben vermoord in Metekkel om zich te verzetten tegen de nieuwe Welvaartspartij van premier Abiy Ahmed, die in de plaats is gekomen van de vroegere regeringscoalitie van Ethiopië, het Ethiopische Democratische Volksrevolutiefront.

De ambtenaren zijn van mening dat de Welvaartspartij, waartoe zij nu behoren, de bestaande federale regeling, die etnische groepen in het land zelfbestuur garandeert, wil afschaffen. De Gumuz hadden administratieve rechten over de Metekkel-zone. Maar als de Welvaartspartij het etnisch federaal kader wijzigt, zou dat de belangen van de Gumuz-meerderheid diep raken.

Zij moedigden aanvallen aan op niet-Gumuz-inwoners die volgens hen de overhand zouden krijgen in het bestuur van de Metekkel-zone als de huidige federale regeling zou worden gewijzigd.

Uiteindelijk is het geweld in West-Ethiopië een samenloop van lokale, regionale, nationale en mogelijk ook buitenlandse belangen.

Vooruitgang

Prairies, Chemin, Sur Le Terrain
Foto Pixabay

De zone Metekkel is onder een commandopost geplaatst die rechtstreeks verantwoording verschuldigd is aan de premier. Maar de aanvallen en de spanningen blijven hoog. Het geweld heeft misschien etnische ondertonen, maar in de kern is dit een politiek conflict.

De claim van de Amhara moet met constitutionele middelen worden afgehandeld, niet met geweld. En alle etnische groepen in de Metekkel-zone moeten worden beschermd en hun problemen moeten op een wettige manier worden aangepakt. Het diplomatieke geschil met Soedan en Egypte moet door middel van een dialoog worden opgelost en de onderhandelingen over de dam moeten in der minne verlopen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.