planet earth close up photo

Een nieuwe bipolaire wereld

Rafiek Madani voor ENAB

Foto Wikipedia G7

De recente bijeenkomst van de G7 laat zien hoe de wereldpolitiek in twee kampen uiteenvalt. Het bevestigt dat er sprake is van geopolitieke polarisatie. De trend is een feit dat we onder ogen zullen moeten zien

Van 3 tot 5 mei zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in Londen bijeengekomen. De groep kwam voor het eerst bijeen in 1975 in Rambouillet, Frankrijk, waar de leiders van zes landen aanwezig waren: Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en West-Duitsland. Het jaar daarop werd Canada aan de groep toegevoegd. Dit waren de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen, op dat moment goed voor meer dan 60 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). Van 1997 tot de annexatie van de Krim in 2014 werd Rusland opgenomen in de groep, die in die periode de G8 werd genoemd.

In de afgelopen 40 jaar is het aantal topontmoetingen voor de mondiale politieke jetset blijven toenemen. Veel van die bijeenkomsten zijn bedoeld om het imago van de politieke leiders in eigen land op te krikken en hen een uitstraling van internationaal belang te geven. Afgezien van de enorme kosten zijn deze ontmoetingen van weinig belang en niet alle media-aandacht waard.

De meest recente top was echter de moeite van het bekijken waard omdat hij de nieuwe wereldwijde politieke fragmentatie blootlegde.

Vorming van bondgenootschappen

Foto Pixabay

In de aanloop naar de bijeenkomst heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab enkele provocerende uitspraken gedaan over Russische desinformatie en propaganda die het Westen destabiliseren. Het Verenigd Koninkrijk heeft Rusland aangewezen als de grootste bedreiging voor zijn veiligheid, hoewel het China beschouwt als zijn grootste uitdaging op lange termijn, militair, economisch en technologisch.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Raab moeten de G7-landen zich samen verdedigen tegen propaganda en de uitdaging van China en Rusland. De top begon met een ontmoeting tussen Raab en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, waarbij het belang van de « speciale relatie » tussen Groot-Brittannië en de VS werd benadrukt.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de NAVO voornamelijk opgericht om de Sovjet-agressie tegen West-Europa tegen te gaan. Onlangs is in de Indo-Pacific de zogenaamde Quadrilaterale Veiligheidsdialoog (Quad) tot stand gekomen. Hiertoe behoren Australië, India, Japan en de VS, die samenwerken om de Chinese machtsuitoefening tegen te gaan.

Onder de gasten die Londen uitnodigde voor de G7-top waren Australië en India, wat betekent dat de vertegenwoordigers van alle vier de Quad-leden aanwezig waren. De stap voedde geruchten dat het VK zich bij de groep zou kunnen aansluiten. Groot-Brittannië heeft de investeringen in zijn marine de laatste tijd opgevoerd en stuurt vaak detachementen naar de Stille Oceaan. Eind april stuurde het zelfs een vliegdekschip met volledige slagkracht naar de regio.

Hoop op dialoog

Away, Des Forêts, Route, Automne
Foto Pixabay

De bijeenkomst in Londen bevestigt dat er sprake is van geopolitieke polarisatie. Deze tendens is betreurenswaardig, maar het is een feit dat we onder ogen zullen moeten zien. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat er kampen ontstaan aan de zijde van twee grote wereldmachten. Dergelijke situaties kunnen tot oorlog leiden, maar dat is niet onvermijdelijk. Het zal van cruciaal belang zijn verhitte retoriek te vermijden en de dialoog in stand te houden. Het vermijden van discussie om morele superioriteit te tonen – een fout die democratieën vaak maken – is de verkeerde strategie, evenals grote topontmoetingen met wederzijdse beschuldigingen.

Kleine, onopvallende ontmoetingen tussen beleidsmakers en hun naaste adviseurs zijn over het algemeen beter. Een goed voorbeeld is de relatie Rusland-Turkije. De twee landen zijn rivalen in het Zwarte Zeegebied, het oostelijke Middellandse Zeegebied, de Balkan, de Kaukasus en het Midden-Oosten. De presidenten Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin – zeker geen vrienden – ontmoeten elkaar regelmatig face-to-face om de spanningen niet te hoog op te laten lopen. De meeste westerse leiders zouden er tegenop zien een bladzijde uit het draaiboek van deze twee mannen over te nemen, maar hun strategie is pragmatisch, en ze werkt.

Hoewel we kunnen hopen dat de leiders aan beide zijden de economische en monetaire systemen niet als wapens in hun conflict zullen gebruiken, is het helaas waarschijnlijk. Er zouden meer sancties kunnen worden opgelegd en er zouden valutamaatregelen kunnen worden gebruikt om ze af te dwingen. Als gevolg daarvan zullen China en Rusland hun best doen om het op de Amerikaanse dollar gebaseerde mondiale monetaire systeem uit te dagen. Het digitale yuan-project van Peking is een stap in die richting.

Het Westen beschouwt zijn rivaliteit met China en Rusland als een « systemisch conflict ». Rusland meent dat de VS en zijn bondgenoten zich proberen te mengen in zijn binnenlandse aangelegenheden en veiligheidsbelangen. China ziet het Westen als pogingen om het in toom te houden en te verhinderen dat het een sterke rol op het wereldtoneel gaat spelen (en, officieus, zijn hegemoniale aspiraties dwarsboomt).

Wij moeten de toenemende versnippering van de wereld aanvaarden zonder veroordelend te zijn. Economieën en bedrijven zullen zich aan de nieuwe realiteit moeten aanpassen. De kwestie van het behoud van toeleveringsketens en handel zal aan belang winnen. Hopelijk zal de uitkomst minder door kortzichtige politiek dan door langetermijnbelangen worden bepaald.