thunder striking a building photo

Bereken de afstand van een onweer

ENAB Newsdesk

Bouffées De Chaleur, Orage, Electricité, Haute Tension
Foto Pixabay

Bereken de afstand van een bliksemschicht tijdens een onweersbui

Om te weten hoe ver je van een bliksemflits verwijderd bent, tel je het aantal seconden tussen het zien van de flits en het geluid van de donder. Neem de tijd van de seconden op en vul deze waarde hieronder in.

Vul de onderstaande gegevens in

secondes

Afstand van de flits

aantal km van u.

HOE VER WEG IS HET ONWEER?

Als u in de bergen bent en geen toegang tot internet hebt, kunt u de afstand van het onweer berekenen met de 3-secondenregel: tel de seconden tussen de blikseminslag en de donderslag en deel dit getal door drie. Dit zal je een idee geven van hoe ver weg het onweer is. Herhaal dit een paar minuten later om te zien of het onweer aan het naderen of afnemen is.

Deze berekening is gebaseerd op het feit dat geluid er drie seconden over doet om één kilometer af te leggen. Je kunt de afstand van een onweersbui gemakkelijk schatten met deze formule.

Soms zie je de bliksem aan de horizon maar hoor je de donder niet. Dit is een teken dat er op dit moment niets is om je zorgen over te maken. Hoe ver weg kun je de donder horen? Het geluid wordt gedeeltelijk geabsorbeerd door de atmosfeer. Zo is het mogelijk om donder te horen tot op ongeveer 18 km afstand.

BEREKEN DE AFSTAND TOT HET ONWEER.

Afstand (in km) = (Aantal seconden tussen bliksem en donder x geluidssnelheid) / 1000

De lichtsnelheid is hier verwaarloosbaar.

VANAF WELKE AFSTAND WORDT DE STORM ALS GEVAARLIJK BESCHOUWD?

U hebt nu een duidelijker idee van hoe ver weg het onweer is, maar wanneer is te ver om u zorgen te maken? Als u denkt dat één, twee of drie kilometer veilig genoeg is, heeft u het helaas mis. De bliksem kan tot 15 km voor het onweer zijn. Dit gebeurt zelden, maar genoeg om jezelf snel te willen beschermen. Over het algemeen wordt het gevaar geacht minder te zijn vanaf 20 seconden, tenzij het onweer in uw richting beweegt.

WAT MOET IK DOEN IN GEVAL VAN ONWEER?

Questions, Font, Qui, Quoi, Comment

En daar ben je dan, je bevindt je in de storm en hij dondert over je heen. Om jezelf zo snel mogelijk te beschermen, is het belangrijk om bepaalde gedragingen aan te nemen.

Zoveel mogelijk vermijden:

  • Blootgestelde gebieden. Blijf meer dan 100 meter van de toppen
  • Kleine grotten of natuurlijke schuilplaatsen. Om voldoende beschermd te zijn, moeten deze voldoende ruimte hebben om een man in de lengte te leggen en ten minste half zo hoog zijn.
  • Rivieren en stromen.
  • Stalen riemen. In geval van een opstijging, onmiddellijk loshaken en zo ver mogelijk verwijderd blijven van uitrusting die staal bevat
  • Geïsoleerde bomen
  • Als er geen schuilplaats is, kruip dan bij elkaar met je voeten dicht bij elkaar. Als u in een groep bent, is het raadzaam dat u uit elkaar gaat.

« Ik heb altijd gehoord dat je eikenbomen moet vermijden en de voorkeur moet geven aan beukenbomen. « Helaas is dit een vooraf bedachte gedachte dat het hoog tijd is om aan te vechten. De bliksem kan overal inslaan en heeft geen voorkeur voor een bepaald soort boom. Dit idee komt waarschijnlijk voort uit het feit dat het veel gemakkelijker is om een door de bliksem getroffen eik te herkennen dan een beuk.

Tekenen dat de bliksem gaat inslaan: Een licht knetterend geluid is hoorbaar in de lucht, de haren gaan overeind staan en metalen voorwerpen beginnen te zoemen en worden blauw. Als u getuige bent van dergelijke verschijnselen, is het dringend noodzakelijk te vluchten en een van de hierboven beschreven gedragingen aan te nemen!

HOE KAN IK DE KANS OP ONWEER IN DE BERGEN INSCHATTEN?

Géométrie, Mathématiques, Volume
Foto Pixabay

Er zijn over het algemeen twee soorten onweer: onweer met een koud front en onweer met een warm front.

Warme onweersbuien zijn gemakkelijk te herkennen en komen voor op bijzonder warme dagen. Ze zijn te herkennen aan hun grote zwarte wolken. Deze wolken pakken zich meestal in de namiddag samen, wat het mogelijk maakt een ochtendexcursie te plannen. Je moet echter voorzichtig zijn.

Koufront onweersbuien ontstaan uit een koufront en veroorzaken een plotselinge verandering in temperatuur. De temperatuur daalt sterk en in het hooggebergte kan zelfs in de zomer sneeuw beginnen te vallen. Onweersbuien met een koud front zijn veel moeilijker te voorzien dan warme onweersbuien en kunnen vaak als een verrassing komen. Een eenvoudige vuistregel: controleer altijd de weersomstandigheden voordat u vertrekt en plan uw reis zo dat u op elk moment kunt terugkeren.

Het risico op onweer is over het algemeen groter in de zomer dan in de herfst, winter of lente. Dit komt door de opwarming van de grond door de zon.

Ons advies voor uw bergtochten: controleer de weersvoorspellingen en houd de weersomstandigheden altijd in de gaten als u eenmaal vertrokken bent. In geval van twijfel is het beter om te keren of actief beschutting te zoeken voor het geval het weer dreigend wordt. Vertrek nooit zonder warme, waterdichte kleding. In de bergen kunnen stormen bijzonder gevaarlijk zijn. Het is essentieel om veiligheid voorop te stellen.