« De democratie van de onthouding » ofwel de uitdagingen van Emmanuel Macron

Rafiek Madani voor ENAB

> Democratische breuklijnen en eindeloze crisis
> Welke bewegingsruimte in het licht van ongeduld en woede
> Zwakke punten
> Een « persoonlijke partij »

Paris, Eiffel, France, L'Architecture
Foto Pixabay – Frankrijk: Parijs

De uitzonderlijke mate van onthouding bij de twee ronden van de regionale en departementale verkiezingen past in een drievoudige logica: enerzijds een « Covid-effect » dat zwaar heeft gewogen zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2020; anderzijds een structurele tendens tot meer onthouding bij bijna alle verkiezingen in Frankrijk; tenslotte een onmogelijke electorale dynamiek voor verkiezingen waarvan de inzet door de Fransen niet werd gezien, en des te moeilijker waarneembaar was omdat niemand ze liet zien.

Als de op 20 en 27 juni geregistreerde onthoudingspercentages (66,7% van de geregistreerde kiezers in de eerste ronde en 65,7% in de tweede ronde volgens de eerste schattingen op zondagavond) het onderwerp waren van alle commentaar tussen de twee rondes, hadden weinig waarnemers de noodklok geluid tijdens de parlementsverkiezingen van 2017: vijf weken na de verkiezing van Emmanuel Macron was de onthouding in beide rondes in de meerderheid om de wetgever te kiezen!

Deze verontrustende tendens van onze democratie om « een democratie van onthouding » te worden, om de uitdrukking van de politicologen Céline Braconnier en Jean-Yves Dormagen te gebruiken, onderstreept het falen van Emmanuel Macron op een van de meest essentiële punten van zijn politieke project: de Fransen met de politiek te verzoenen en hun vertrouwen in het politieke handelen te herstellen. Deze structurele tendens van onthouding kan op verschillende manieren worden verklaard en kan niet worden teruggebracht tot de uitsluitende verantwoordelijkheid van politici, maar weerspiegelt niettemin een zeer verslechterde relatie van de Fransen tot de politiek en de omvang van de democratische breuken.

Democratische breuklijnen en «eindeloze crisis » 

Tremblement De Terre, Fracture, Asphalte
Foto Pixabay

Een uitzonderlijke mate van onthouding komt in alle sociale lagen en in alle electoraten tot uiting, maar neemt een letterlijk indrukwekkende omvang aan in de categorieën die het verst van de publieke sfeer afstaan: de categorieën van de arbeidersklasse en de jongeren met een onzekere arbeidssituatie.

De democratische generatiekloof bereikte tijdens deze regionale en departementale verkiezingen een zelden gezien hoogtepunt, vooral bij de meest kwetsbare categorieën jongeren: arme jongeren, jongeren met een onzekere baan, jongeren die het moeilijk hebben.

Deze situatie is verontrustend, zelfs behoorlijk verontrustend. Frankrijk heeft sinds de herfst van 2018 en de crisis van de Gele hesjes een situatie van « eindeloze crisis » doorgemaakt, en weinig Europese landen hebben zo’n ervaring met democratische spanningen gehad.

De kloof tussen het presidentiële verhaal van een Frankrijk dat vooruitgaat en « trieste passies » de rug toekeert en de politieke en sociale realiteit van een land dat regelmatig twijfelt, zich zorgen maakt en gespannen raakt, lijkt soms aanzienlijk. Zoals blijkt uit de laatste peilingen van de barometer van het politieke vertrouwen CEVIPOF, heeft de gezondheidscrisis de Franse democratische crisis niet weggevaagd.

In februari hebben mijn collega’s Luc Rouban en Gilles Ivaldi en ik geconcludeerd dat :

Terwijl de overheidsinstellingen getuigen van hun veerkracht ten aanzien van de crisis, wordt de wereld van de politiek en alles wat haar belichaamt nog steeds negatief ervaren. De kloof in het democratisch tekort van Frankrijk is sinds de verkiezing van E. Macron niet overbrugd, ook al gaat het op sommige punten beter

Conclusie van de heren luc rouban en gilles ivaldi

Welke bewegingsruimte in het licht van ongeduld en woede

Bulb, Man, Ali, Fire, Muscular Body
Foto Pixabay

Deze conclusie had het staatshoofd zelf getrokken tijdens een interview dat hij aan het begin van de crisis van de Gele hesjes had gegeven vanaf het vliegdekschip Charles de Gaulle :

« Er is ongeduld, er is woede. Ik deel deze woede, want er is één ding dat ik niet voor elkaar heb gekregen. Ik ben er niet in geslaagd om het Franse volk te verzoenen met hun leiders. Deze scheiding is de kern van alle westerse democratieën.« 

Emmanuel Macron had, halfslachtig, toegegeven dat het hem sinds het begin van zijn mandaat waarschijnlijk aan nederigheid had ontbroken: « Onze medeburgers verwachten bescherming, consideratie en respect. We hebben waarschijnlijk niet genoeg consideratie getoond« .

President Frankrijk E. Macron

Welke manoeuvreerruimte heeft Emmanuel Macron aan het einde van deze regionale en departementale verkiezingen, de laatste voor het einde van zijn mandaat, om deze crisis van politiek vertrouwen in te dammen en te reageren op deze angsten, ergernissen en zorgen?

Laten we eerst vaststellen dat de populariteit van het staatshoofd nu op een veel hoger niveau ligt dan die van zijn voorgangers: de meeste opiniepeilingen schatten de populariteit van Emmanuel Macron tussen 40 en 50% van de positieve opinies, sinds enkele weken in stijgende lijn en duidelijk gedreven door de verbetering van de gezondheidssituatie en de geleidelijke heropening van het land.

Volgens de laatste Ifop-barometer van Paris Match en Sud Radio, gepubliceerd op 9 juni, staan Emmanuel Macron en Jean Castex op de gedeelde 5e plaats van de Franse politieke figuren, met 50% positieve meningen.

Het niveau van populariteit is lager in de Politieke Barometer van de BVA, die eind mei een niveau van goede meningen van 42% voor elk van de twee liet zien, maar het staatshoofd voor de 6e keer sinds mei 2018 de grens van 40% positieve meningen liet passeren.

Zwakke punten

Enfant, L'Enfance, Sentiments, Qualités
Foto pixabay

Er is weliswaar sprake van een verfraaiing van de populariteit van het staatshoofd, maar er zijn nog steeds zwakke punten. In welk opzicht zijn de zwakke punten van het Macronisme juist blootgelegd door de electorale ramp van het voorjaar van 2021?

Om de verkiezingsreeks van 2022 aan te pakken, beschikt Emmanuel Macron niet langer over een « winnende machine » zoals En marche dat in 2017 was. De presidentiële partij, die het model van de partijdige organisatie grondig leek te vernieuwen, markeert de tijd en lijkt niet langer het « winnen » te belichamen, zoals zij verkondigde.

Het is een opeenvolging van electorale mislukkingen die de République en marche sinds 2017 noteert, als we de parlementsverkiezingen die volgden op de presidentsverkiezingen buiten beschouwing laten: relatieve mislukking bij de Europese verkiezingen van mei 2019, aanzienlijke mislukking bij de gemeenteraadsverkiezingen van voorjaar 2020, daverende mislukking bij de regionale en departementale verkiezingen, gekenmerkt door de lage scores die de ministerskandidaten behaalden (met uitzondering van Gérald Darmanin bij de departementale verkiezingen, in zijn kanton Tourcoing 2).

Lees ook: Waarom leiden massale schietpartijen tot samenzweringstheorieën?

Er is nog een tweede zwak punt, dat niet losstaat van het falen van de partijmachine: het Macronisme slaagt er niet in de publieke opinie te doordringen van een ideologie of een politieke doctrine die gemakkelijk identificeerbaar zijn. Hoewel Emmanuel Macrons beschouwingen over de Franse samenleving ongetwijfeld zijn geïnspireerd door auteurs die theoretiseren over de uitputting van de grote ideologieën of het falen van het Franse model van gelijke kansen, lijkt zijn hervormingsgezinde pragmatisme meer geïnspireerd door de beschouwingen van rapporten van de hoge ambtenarij (het rapport van de « Commissie Attali« , waarvan Emmanuel Macron plaatsvervangend algemeen rapporteur was).

Een «persoonlijke partij»

President E. Macron
Foto Wikipedia

Macronisme, in de publieke opinie, is Emmanuel Macron. We hebben deze « persoonlijke partij« -dimensie ook vastgesteld in de grote enquête van Terra Nova, hebben gehouden over de leden van de République en Marche, gepubliceerd in het najaar van 2018: we hebben toen laten zien dat, afgezien van Europa en onderwijs, de belangrijkste oorzaak van de République en marche Emmanuel Macron zelf was…

Deze twee structurele zwakheden van het Macronisme verklaren een derde, die aan het licht kwam tijdens de regionale en departementale opeenvolging: wie zijn de bondgenoten van Emmanuel Macron en de République en marche?

Deze vraag is vandaag allesbehalve triviaal: kon de presidentscampagne van 2017 enkel steunen op de spectaculaire opkomst van de « jonge Macron« , de campagne van 2022 moet ons uitleggen op welke meerderheid en welke electorale coalitie de « Macron van maturiteit » zal rusten.

Het is natuurlijk deze netelige kwestie die de strategie verklaart die men in de PACA-regio trachtte te volgen: door in de kolommen van de JDD te verkondigen dat het voorbeeld van de PACA veel verder reikte dan deze regio alleen en een illustratie was van « de politieke reconversie« , onthulde Jean Castex een van de meest essentiële vragen voor Emmanuel Macron: op welke basis zou een tweede termijn kunnen worden gehouden?

Een probleem temeer dat drie potentiële kandidaten van de LR bij de presidentsverkiezingen perfect geslaagd zijn in hun regionale verkiezingen zonder dat een akkoord met de partij van Emmanuel Macron nodig was.

Drie vragen :

In feite staan Emmanuel Macron drie vragen te wachten voor de presidentsverkiezingen van 2022.

  1. De vraag van zijn presidentiële stijl en zijn leiderschap: wie is Emmanuel Macron vandaag, aan het einde van een mandaat dat gekenmerkt werd door grote sociale, democratische en gezondheidscrisissen? Wat heeft hij eigenlijk geleerd van de herhaalde crisissen?
  2. Waarom heeft hij een tweede termijn nodig? Het bedrieglijk eenvoudige antwoord (de hervormingen verlengen) kan op zich niet volstaan, aangezien het land zoveel crisissen heeft doorgemaakt en de economische horizon moeilijk lijkt.
  3. Een tweede termijn, maar met wie? Een alliantie met de LR? Een nieuwe Macronistische casting?

Emmanuel Macron zal het antwoord op één van deze drie raadsels zonder al te veel kosten kunnen overslaan; hij zal het antwoord op twee van deze raadsels nauwelijks kunnen overslaan; hij zal zich niet voor de tweede ronde kunnen kwalificeren als hij ze niet alle drie in één keer beantwoordt…