top view photo of solar panels

Wat moet Senegal doen om zijn energiekloof tegen 2030 te dichten?

Rafiek Madani pour ENAB

  1. Zonne-energie
  2. Micro-netwerken
Ampoule, Idée, La Créativité, Base
Image Pixabay

Betaalbare en schone energie ligt aan de basis van veel van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Moderne energie, zoals elektriciteit en vloeibaar petroleumgas, is een vitale behoefte voor industrieën en huishoudens. Maar meer dan 40% van de mensen in de minst ontwikkelde landen van de wereld heeft geen toegang tot elektriciteit. In de ontwikkelde landen is dat slechts 10%.

Een snellere toegang tot energie heeft enorme voordelen, waaronder economische voordelen, meer studie-uren en minder vervuiling. Het dichten van deze energiekloof is echter een Herculestaak, waarbij weinig vooruitgang wordt geboekt. De investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie moeten vervijfvoudigen, wil tegen 2030 universele toegang tot energie worden bereikt.

Van de minst ontwikkelde landen lijkt Senegal op dit gebied de meeste vooruitgang te hebben geboekt. In deze groep van 30 andere Afrikaanse landen heeft het een van de hoogste percentages van toegang tot elektriciteit en is het het enige land met een percentage van meer dan 50% met een bijna universele toegang (van ongeveer 85%) in de steden.

Senegal’s bevolking is jong en groeit. Meer dan 60% van de inwoners is jonger dan 25 jaar en meer dan 75% van de Senegalezen werkt in de landbouwsector. Industrieën zoals de agro-industrie, de mijnbouw en de meststoffenproductie zijn echter even belangrijk. Verbeterde energiesystemen zouden bijdragen tot de modernisering van deze sectoren.

Lees ook: Vluchtelingen lopen hoog risico op COVID-19-infectie, maar lage prioriteit voor vaccins.

Om het doel van universele toegang tot energie tegen 2030 te bereiken, moet Senegal volgens de Verenigde Naties zijn elektrificatiegraad verdubbelen. Momenteel heeft slechts 33% van de plattelandsbevolking toegang tot elektriciteit. Hun huizen aansluiten op het centrale net is voor de meeste plattelandshuishoudens echter te duur, en de aanleg van de transmissie-infrastructuur zal jaren in beslag nemen.

Vorig jaar heeft Senegal stappen ondernomen om deze uitdagingen aan te pakken, te beginnen met de diversificatie van zijn energiemix. Ongeveer 88% van de elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, de rest is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Het land streeft ernaar het aandeel van hernieuwbare energiebronnen tegen 2017 op te trekken tot 20%. Eén manier om dit te bereiken is het exploiteren van zonne-energie.

Senegal vertrouwt ook op microgrids om de toegankelijkheid van energie te verbeteren. Deze micronetten vereisen een elektriciteitsgenerator (b.v. diesel- of zonnepanelen), gebruikers, een middel om hen te verbinden en een systeem om de stroom te regelen. Deze apparaten kunnen autonoom werken of onmiddellijk of later op het hoofdelektriciteitsnet worden aangesloten. Zij kunnen bijdragen tot de elektrificatie van plattelandsdorpen, zoals is waargenomen in Ghana, waar microgrids vier afgelegen gemeenschappen van elektriciteit hebben voorzien, ten behoeve van 10.000 mensen. Hoewel dit slechts een klein deel van de totale bevolking van Ghana vertegenwoordigt, toont dit project aan dat het mogelijk is om de toegang tot energie op het platteland te verbeteren door middel van microgrids en dat dit model elders kan worden nagevolgd.

Zonne-energie

Énergie, Paysage, Désert, Montagnes
Image Pixabay

In Senegal zal het elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking, geraamd op 221 kWh per jaar, waarschijnlijk hoger liggen in steden waar de toegang tot elektriciteit groter is. In 2017 werd in Senegal de grootste zonne-energiecentrale van West-Afrika ingehuldigd. Deze infrastructuur van 30 MW die op het net is aangesloten, verhoogt de elektriciteitsopwekkingscapaciteit van het land aanzienlijk tot 650 MW. Volgens een eerste raming zou deze installatie jaarlijks ongeveer 48 miljoen kilowattuur elektriciteit kunnen produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan 215.000 Senegalezen.

Senegal heeft verscheidene andere zonne-energieprojecten voltooid of in aanbouw. Het elektriciteitsbedrijf in staatseigendom heeft een oproep gelanceerd voor gekwalificeerde aannemers om nog eens 100 MW aan gerelateerde projecten te bouwen. Het gaat onder meer om een zonne-energiecentrale van 15 MW die op het net is aangesloten in de stad Thiès, in de buurt van Dakar – een indrukwekkend project dat de toegang tot energie in de dichtbevolkte gebieden van West-Senegal zal bevorderen.

Om de 15 miljoen Senegalezen universele toegang tot elektriciteit te kunnen bieden, zijn echter veel grotere investeringen nodig in gediversifieerde opwekkingsbronnen en distributiemethoden, met inbegrip van netaansluitingen en onafhankelijke micronetwerken.

Micro-netwerken

Line, Wire, Electricity, Industry
Image Pixabay

De uitbreiding van de elektriciteitsproductie via het net is weliswaar aanzienlijk, maar nog steeds ontoereikend, vooral in plattelandsgebieden die niet op het net zijn aangesloten. De meeste huishoudens kunnen de aansluitkosten niet betalen en de aanleg van transmissie-infrastructuur neemt jaren in beslag. Miljoenen mensen komen daardoor zonder elektriciteit te zitten totdat zij op het net worden aangesloten.

Microgrids bieden plattelandsgebieden toegang tot elektriciteit zonder de tijdrovende en dure aanleg van een netaansluiting.

Met de steun van de Wereldbank investeren Senegal en andere Afrikaanse landen in microgrids. Het regelgevings- en beleidskader in Senegal is gunstig. Het beleid omvat zowel een top-downbenadering voor relatief grote microgrids die grote gebieden bestrijken als een bottom-upbenadering voor ondernemers die kleine microgrids in plattelandsgebieden willen bouwen.

De Senegalese regering heeft ook aanbestedingen uitgeschreven voor grotere microgridprojecten. Een Marokkaans nutsbedrijf heeft bijvoorbeeld een aanbesteding gewonnen voor de bouw van een microgrid dat 21 800 huishoudens moet bedienen. Een andere veelbelovende innovatie is een 2 MW off-grid zonne-energieproject met opslag op zeven afgelegen locaties.

Senegal heeft aangetoond dat er meer dan één aanpak is voor de verstrekking van moderne energiediensten. In heel 2017 heeft het land laten zien dat grootschalige, op het net aangesloten zonne-energiecentrales geïsoleerde microgrids aanvullen om schone, betrouwbare en betaalbare elektriciteit te leveren aan plattelands- en stadsbewoners. De inspanningen om het « energietoegangsdividend » te verwezenlijken zullen Senegal helpen om van de lijst van minst ontwikkelde landen te geraken.